Sønnene til Inger Hagerup og to andre store norske poeter møtes på Litteraturhuset i Fredrikstad.
Sønnene til Inger Hagrup, Marie Takvam og Halldis Moren Vesaas forteller om forholdet til sine mødre i Fredrikstad 2. februar. Det er et av høydepunktene på vinterprogrammet til Litteraturhuset i Plankebyen, som også inneholder møter med Timbuktu, Jan Eggum, Åsne Seierstad og mange andre.
Klaus Hagerup, Magnus Takvam og Olav Vesaas har det til felles at de er sønner av tre av Norges mest folkekjære poeter – Inger Hagerup, Marie Takvam og Halldis Moren Vesaas. De tre diktersønnene, som alle selv skriver, forteller om forholdet til sine mødre og hvordan det har påvirket deres forfatterskap.
Programleder er Ragnhild Sælthun Fjørtoft
Sønnene
Magnus Takvam er politisk journalist og forfatter. Han er kommentator i politisk avdeling i NRK og har skrevet boken Arbeiderpartiets fall.
Klaus Hagerup er forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller. Hagerup debuterte som forfatter med diktsamlingen Slik tenker jeg på dere i 1969, og i 1988 kom biografien om moren Inger Hagerup, Alt er så nær meg.
Olav Vesaas er forfatter og journalist og har blant annet vært programleder for radioprogrammet Språkrøret. Han arbeidet i NRK i nesten 30 år, bortsett fra to år som forlagssjef for Det Norske Samlaget. Han har vært medlem av Bokklubbens lyrikkutvalg og har redigert flere diktantologier. I 2007 utga han biografien Å vera i livet: ei bok om Halldis Moren Vesaas.
Til barnets beste
Monica Isakstuen fikk sitt litterære gjennombrudd med romanen Vær snill med dyrene i fjor. Boken ble også belønnet med Brageprisen.
Boken forteller om Karen og den navnløse ektemannen hennes og et ekteskap som går i oppløsning. Karen går med på å dele omsorgen for den lille datteren med faren. Mens alt inni henne er i opprør.
Åsa Linderborg slo gjennom litterært med den selvbiografiske oppvekstskildringen Meg eier ingen fra 2009. Åsa er bare fire år gammel da moren forlater henne og faren – en alkoholisert verkstedarbeider som Åsa elsker inderlig, samtidig som hun skammer seg over ham.
Dette skjer mandag 30. januar
Kan vi tro på norsk langrenn?
Norsk langrenns omdømme har fått seg en knekk. De fleste nordmenn tror riktignok ikke at våre egne skiløpere doper seg, men kanskje er vi bare naive? Hvilke gråsoner beveger egentlig denne idretten seg i?
9. februar blir det debatt med svenske journalisten Hasse Svens fra SVT, tidligere skilandslagslege Thor-Øistein Endsjø, daglig leder for Antidoping Norge, Anders Solheim og nyhetsleder i VG, Leif Welhaven.
Jan Eggum
Og så kommer Jan Eggum da. Bob Dylan har ryddet vei for sanglyrikk som litteratur, og Eggums tekster er kjære for mange mennesker i Norge. «På an igjen», «Heksedans», «En natt forbi», «Kor e alle heltar hen», «Mor eg vil tilbake» og «Ryktet forteller» er blant visene som er blitt allemannseie. Eggum kommer til Fredrikstad 10. februar.
Åsne Seierstad
En oktoberdag i 2013 kommer ikke Ayan og Leila, to søstre fra Bærum, hjem slik de pleier. I stedet er de på vei til Syria. Faren reiser etter i et desperat håp om å redde sine døtre ut av krigshelvetet. I Bragepris-vinneren To søstre forteller Åsne Seierstad familiens historie og prøver å forstå. Hun kommer 13. februar.
Timbuktu
Og allerede 19. januar kommer den svenske rap-artisten Jason «Timbuktu» Diakité, som graver etter sine røtter i en familiehistorie som strekker seg fra slaveriets USA til «folkhemmets» Sverige. En dråpe midnatt er en fortelling om opprinnelse, identitet, motstand, rasisme og lengselen etter tilhørighet.
Timbuktu er en av Nordens største artister og nå debuterer han altså som forfatter. Han har lenge engasjert seg i kampen mot rasisme og annen urettferdighet, både gjennom sine sangtekster og som debattant.
Les også: Vaular snakker tekst
Les også: Bostöm Knausgård møter Ullmann