Da Alf Folmer ble født i 1921 het hovedstaden Kristiania. Nå debuterer han med erindringsboken "Gutten fra sjokoladefabrikken".
Når boken hans lanseres neste uke blir Alf trolig Norges gjennom tidene eldste bokdebutant. Han har fylt 95, er fortsatt særdeles sprek og kommer til lanseringen i egen bil.
Alf Folmer vokste opp på Rodeløkka øst for elva som deler Oslo, i gården til Bergene sjokoladefabrikk. Derav tittelen.
– Alfs fortelling er en viktig del av Norges historie. Den fortjener å bli lest av mange, og ikke bli glemt.
Det sier forlegger Håvard Mossige i det lille forlaget SpreDet som gir ut boken.
– Det virker som mange lokalhistoriske bøker gis ut på lavbudsjett, og blir for spesielt interesserte. Dette er mer enn lokalhistorie. Dette favner bredere, det var jo ikke lokalhistorie når Dickens skrev om London heller.
Oppdaget på nettet
Alf Folmer har i mange år skrevet enkeltartikler som er publisert på lokale nettsteder, som Birkelunden internett og Rodeløkka vel, og i tidsskrifter som St. Hallvard. Han har også holdt foredrag og fotografiske utstillinger.
Håvard Mossige kom over et nettsted der noen av artiklene til Folmer ble diskutert av unge mennesker.
– For disse unge var de sanselige beskrivelsene av Oslo øst på 1920-tallet en ny verden. Lukter, seksualitet, kriminalitet. Det var beskrivelsene/artiklene om Luktlandskapet (vonde og gode lukter på Rodeløkka), Tørkeloftet (om erotikk/sex), og Skriket i kjelleren (om drapet på en ung jente i nærheten). De undret seg over at dette var skrevet av en mann på over 90. Hva var han for en fyr?
Jeg så at Alf var aktiv på Facebook, og fant ut at jeg iallfall måtte finne ut hvem denne mannen var. Han sendte meg en bunke artikler og fotografier. Så kom en ny haug. Vi pratet kveld etter kveld. Etterhvert ble det klart at dette måtte bli en bok.
«Umulig å glemme»
Alf Folmer skriver om elendigheten på østkanten da han vokste opp, men også gledene. Et sitat fra avslutningen av kapittelet om luktlandskapet:
«Dette var essensen av byen da jeg vokste opp på 1920-tallet: Helvete og himmel, dritt og sjokolade. Byhistorie som nå er forduftet, men umulig å glemme for den som var der.»
– Alf ønsker å trekke tråder bakover i historien, han skriver om hvordan ting henger sammen: Østkantliv, arbeider- og sjokoladehistorie, trangboddhet, arkitektur, overlevelse, sosiale forhold, mobilitet over landegrensene, sier forlegger Håvard Mossige.
Alf Folmer (f. 1921)
Vokste opp på Rodeløkka i Oslo. Flyktet til Sverige under krigen og utdannet seg til arkitekt.
Har blant annet jobbet for verdenskjente Le Corbusier, og tegnet luksushoteller på eksotiske øyer.
Alf Folmer er også fotograf og skribent.
Bor i Stocholm, i egentegnet hus av armert plast.
Boken, som har den fulle tittelen Gutten fra sjokoladefabrikken. Erindringer om liv og lukter på Grünerløkka, lanseres onsdag 16. november.
(Foto: Petter Mejlænder)