Clash og krig i plankebyen

Frode Grytten om The Clash og Håvard Rem om krigslyrikk er bare to av mange gode grunner til å oppsøke Litteraturhuset i Fredrikstad denne vinteren.

– Det er ikke lett å velge sine favoritter. Jeg synes det er mye flott på vinterprogrammet vårt, sier Merete Lie, leder ved Litteraturhuset i Fredrikstad. Responsen i lokalsamfunnet tyder på det samme. Da de åpnet dørene igjen etter en månedslang juleferie var pågangen så stor at de måtte avvise folk i døra.

 

Fra Bowie til Clash

– Vi hadde en fantastisk kveld med Mustafa Can i forrige uke, som snakket om oppvekst Mellom Eufrat og Tigris. Jeg gleder meg også til å høre Frode Grytten snakke om The Clash. Før jul var Torgrim Eggen på besøk og snakket om David Bowies Berlin-år. Det gjorde stor lykke, så det er fint å kunne følge opp i samme gate, sier Merete Lie.

Ellers favner programmet vidt: Her er det både poster til ettertanke og mer spontant barnslig spetakkel, det er konger og statsministre, det er lojalt og nasjonalt, det er film og musikk.

Joda, Litteraturhuset i Fredrikstad kan by på en imponerende bred vintermeny. Her blir det virkelig valgets kval.

 

Hva er det rette?

Nettopp Valgets kval er tema for filosofikafe med Einar Øverenget torsdag 23. januar. Gjennom lange liv er vi mennesker daglig tvunget til å forholde oss til alskens valg. Skal man velge det ene, eller det helt andre? Å bevisstgjøre seg den etikken som ligger i bakgrunnen for våre valg, kan hjelpe oss til å velge det rette? Men hva er egentlig «det rette»? Einar Øverenget har doktorgrad fra Boston College og er rektor ved Humanistisk akademi. Hans spesialfelt er etikk.

Øverenget er slett ikke den eneste filosofen på vintermenyen. Torsdag 13. feb får Fredrikstad Filosoficafé besøk av filosof Nina Karin Monsen, som skal foredra om sorgkulturen i det moderne samfunn. Hun vil dele av egen erfaring med sorg, sykdom og død, snakke om trettheten som følger med sorgen, og om kjærligheten som varer og holder ut.

 

Sorg og sommerfugler

Sorg er også tema for Gunn Hild Lem (bildet) torsdag 11. mars. I 2009 opplevde familien Lem det ingen ønsker å oppleve. Ektemann og pappa Steinar Lem, den kjente miljøforkjemperen, ble syk, fikk diagnosen uhelbredelig kreft, og døde. Alene tilbake satt Gunn Hild Lem som enke, 33 år gammel, med tvillingdøtrene Erle og Tina på fem år. Gunn Hild Lem forteller om sorgen og livet etter at hennes mann døde av kreft. Hun har skrevet boken Sorg og sommerfugler  (2010).

Lem-Gunn-Hild

(Foto: Aschehoug Forlag)

 

Fredrikstad calling!

Når Frode Grytten kommer til Fredrikstad onsdag 12. februar for å fortelle om det lidenskapelige forholdet sitt til pønken generelt og den legendariske gruppa The Clash spesielt, blir det en stor kveld for elskere av både litteratur og musikk.De fire medlemmene av The Clash er hovedpersoner i Gryttens roman Brenn huset ned fra 2013: Joe Strummer sitter på hotellrommet med jetlag og verkende hender. Mick Jones  har vokst opp hos bestemora med piss i oppgangen og gitaren som eneste veien ut.  Paul Simonon er den vakreste gutten i sin generasjon, men det er bare Pearl han vil ha, Pearl som faller i koma og blir kjørt til sjukehus i all hast. Topper Headon er Kongen av Broadway, verdens beste trommis i to timer kvar kveld. Resten av døgnet forsøker han å ødelegge seg selv.

Saman skapte de det eneståande pønkebandet The Clash. Bandet som endret musikken. Og Frode Grytten.

 

Tok folket med storm

200 årsjubileet for 1814 går ei heller upåaktet hen i Fredrikstad. Tirsdag 25. februar Lars Roar Langslet fortelle om Christian Fredrik – kongen som skaffet Norge en ny grunnlov, men som aldri fikk regjere.

Christian Frederik er en av de viktigste og mest gåtefulle skikkelser i nyere norsk og dansk historie. Ung, vakker, intelligent og beleven tok han det norske folk med storm. Han ble den store helten som drev frem at Norge fikk sin grunnlov, ble valgt til norsk konge 17. mai 1814, men tapte krigen mot Sverige og måtte frasi seg tronen før han rakk å utøve sin kongegjerning. Norge havnet i union med Sverige, og Christian Frederik ble syndebukk.

I ettertid kan vi se at det som i 1814 fortonte seg som et nederlag, i virkeligheten var en seier for Norges senere selvstendighet.

Lars Roar Langslet var kultur- og vitenskapsminister i 1981–86, har vært universitetslektor og forsker ved Universitetet i Oslo og mangeårig kulturjournalist i Aftenposten.  Han har skrevet biografien over Christian Frederik.

 

Elektrikeren fra Skjeberg

Tirsdag 25. februar forteller Hans Olav Lahlum (bildet) om Oscar Torp – elektrikeren fra Skjeberg som ble statsminister. Torp befant seg i sentrum av mange av de viktigste begivenhetene som formet Norge det forrige århundre.

HansOlavLahlum

(Foto: Cappelen Damm / Fredrik Arff)

Da Hans Olav Lahlum utga boken om statsminister Oscar Torp i 2007, høstet han strålende kritikker. Det ble blant annet sagt at «Gjennom sin enorme politiske innsats personifiserer Oscar Torp langt på vei historien om arbeiderbevegelsens gradvise omdanning av det norske samfunnet (…). Det er derfor et viktig bidrag til vår politiske historie når Hans Olav Lahlum nå kan legge på bordet en imponerende murstein om Oscar Torp.»

 

Håvard Rem om krigslyrikk

«Du må ikke sove.» «De brente våre gårder.» Vi oss til strid! Torsdag 6. mars skal Håvard Rem foredra om Norsk krigslyrikk i krig og fred.

Poeter har alltid skrevet om, forholdt seg til, diskutert, manet til og frarådet oss mot å befatte oss med nettopp krig. På lik linje med kjærlighetspoesien er krigslyrikken offer for trender, den har endret seg, den spriker i mange retninger og svinger hele tiden i det evige spekteret mellom total pasifisme og håpløs patriotisme. I fredelige tider svinger pendelen gjerne mot pasifismen, mens i krigstider maner poetene villig til strid. Den samlede krigslyrikken gir dermed en mangefasettert refleksjon over vår moderne historie.

Forfatter og lyriker Håvard Rem har skaffet seg en samlet forståelse av norsk krigslyrikk, og han har tatt på seg jobben å kanonisere de beste enkeltdiktene. Det vil bli resitasjon av dikt fra 40-, 50- og 60-tallet og tiårene deretter helt fram til i dag. Det vil dukke opp lyrikere som Prøysen, Hofmo, Bjørneboe, Mehren og Schjerven, det blir til og med noen NS-dikt. Kanskje har Rem også noen linjer fra sitt eget forfatterskap.

 

Novellekunstens mester

Da Svenska Akademien kunngjorde vinneren av Nobelbrisen i litteratur for 2013, var begrunnelsen kort, men krystallklar. Den kanadiske forfatteren Alice Munro tildeles prisen fordi hun er «den samtida novellkonstens mästare».

Tirsdag 18. mars er det klart for En kveld om Alice Munro. I dette foredraget vil Gerd Hammerstad åpne opp og forklare noe av storheten ved Munros noveller, hennes særegne måte å utnytte forholdet mellom sannhet og illusjon, og forholdet mellom hvordan ting ser ut og hvordan de faktisk er.

 

Prisutdeling

Litteraturhuset i Fredrikstad er det stolte vertskap for utdelingen av P2-lytternes romanpris 2013. Seks forfattere er nominert: Agnes Ravatn, Lajla E. Lorentzen, Nina Lykke, Nikolaj Frobenius, Tore Renberg og Roy Jacobsen. Søndag 2. februar blir vinneren utropt.

– Dette er både gjevt og hyggelig for oss, sier Merete Lie. – Vi gleder oss stort til dette arrangementet. Det blir live radioshow i storsalen. Programleder Cille Biermann skal intervjue forfatteren av vinnerromanen, og den aktuelle forfatteren vil også lese et utdrag. NRKs kulturredaktør Hege Duckert skal stå for overrekkelse av bilde og sjekk til vinneren, og Marianne Antonsen sørger for den musikalske underholdningen.

 

Bok, boller og bøller

Småfolket for også sitt, med de to faste postene Bok og sang og Boller og bøller. Barneavdelingen ved Fredrikstad bibliotek inviterer til Bok og sang i Ompalompaland. Her får barna høre eventyr og være med på barnesang.

Boller og bøller er Litteraturhusets egen tid for barn og bøller. Kanskje blir det mulighet til å gjøre et spennende eksperiment, se noen magiske triks, spille et skuespill, tegne noe rart eller bli malt i ansiktet.

Vintermenyen inneholder også mangt og meget som ikke nødvendigvis er bokrelatert: Quiz, Chaplin-foredrag og møte med nett-TV-stjernen Ayaz Hussain fra Kasim bæder, er bare en håndfull av disse postene. Resten av programmet finner du her.