Hvem får Nobelprisen?

KOMMENTAR: Blir det endelig Murakami? Eller klatreren Don DeLillo (bildet)? Kan den gå til en norsk forfatter? Og lekker Akademien også i år?

I morgen skal det skje: Fløydørene i Stockholm skal atter en gang åpnes og årets mottager av Nobelprisen i litteratur skal forkynnes. Og kanskje er det nærmeste vi kommer norsk gevinst Norwegian Wood.

Når det drar seg til før nobelprisutdelingen er det alltid interessant å skjele til de siste bevegelsene hos bookmakerne. De har hatt en tendens til å fortelle ett og annet om hvem som kan stikke av med prisen, etter som ikke alle i Svenska Akademien – som utpeker prisvinneren – klarer å holde tett. Utad mot media greier de det, men det er klare indikasjoner på at det lekker litt på bakrommet. Om ikke Akademiens medlemmer gambler selv, faller noen øyensynlig for fristelsen til å gi noen hint til nære venner eller familiemedlemmer – i all fortrolighet, selvsagt. Så hvis man kombinerer oddsbevegelsene med kunnskap om tidligere tildelinger kan man muligens legge noen puslespillbrikker.

 

Godt voksent

Hvem er den typiske Nobelprisvinneren i litteratur? Svaret på det kan være så mangt, men ett er i hvert fall sikkert: I likhet med amerikanske presidentkandidater er heller ikke nobelprisvinnerne noen ungsauer, så de åtte millioner svenske priskronene kommer sjelden til nytte som arbeidsstipend. Ofte rekker Svenska Akademien bare så vidt å vrenge bilen inn foran gravfølget. Gjennomsnittsalderen for de siste ti mottagerne er rundt 70 – da etter at noen har trukket ned snittalderen betraktelig. Her er Orhan Pamuk (54 da han mottok prisen), Herta Müller (56) og Mo Yan (57) nærmest for konfirmanter å regne.

 

Favoritt-trio

Et døgn før utdelingen er det den japanske suksessforfatteren Haruki Murakami som i sum troner øverst på bookmakernes lister – fulgt av den syriske poeten og essayisten Adonis og kenyanske Ngũgĩ Wa Thiong’o. Hos Betsson har Adonis endog sneket seg foran Murakami. Hos Ladbrokes har Wa Thiong’o gjort et betydelig rykk og tatt ledelsen, foran Murakami. Hos Unibet er Murakami klar favoritt.

 

murakami

DEN STØRSTE FAVORITTEN: Haruki Murakami (Foto: Pax)

 

Det er slett ingen dårlig trio, hvis man skal vurdere disse tre ut fra fartstid og geografi: Vi må 22 år tilbake for å finne siste japanske mottaker: Kenzaburo Oe. En syrisk prismottaker – Adonis – ville ikke være overraskende i disse tider. Ser vi på Thiong’o og hans sjanser er de ferskeste innslagene fra det afrikanske kontinent sørafrikanerne Nadine Gordimer (1991) og J.M. Coetzee (2003), og det er år og dag siden prisen tilfalt de mer sentrale delene av Afrika.

 

ngugi_101006_01_daa_hr2400x1600

BLANT FAVORITTENE – I  ÅR SOM I FJOR: Ngũgĩ Wa Thiong’o.

 

Les også: Murakami er Nobel-favoritt 

 

Mann i år?

Bak de tre nevnte spriker det litt på listene hos bookmakerne vi har sjekket ut, men gjengangere i Topp 5 er de to amerikanerne Philip Roth og Joyce Carol Oates – sistnevnte er eneste kvinne i Topp 20.

Svenska Akademien har hevet seg betraktelig hva kvinneandelen angår: Fire av de siste ti mottagerne har vært kvinner. Med tanke på at det var til sammen syv kvinnelige mottagere under litteraturprisens første hundre år (riktig nok med et par krigsavbrudd), har man unektelig gjort et kvantesprang her.

Sannsynligvis fører det faktum at fjorårets pris ble tildelt en kvinnelig forfatter, hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj, til at det i år er enda færre kvinner enn vanlig i forhåndsspekulasjonene. Prisen har aldri gått til en kvinne to år på rad. Men en gang må som kjent være den første.

 

philip-roth-foto-aschehoug

ENDELIG AMERIKANSK?: Philip Roth
(Foto: Aschehoug)

 

For Joyce Carol Oates’ – og Philip Roths – del kan det også anmerkes at det bare er tre år siden siste nordamerikaner, Alice Munro, fikk prisen. Det kan forringe sjansene til Oates og Roth.

På den annen side: Munro er canadier. Svenska Akademien har, blant annet under Horace Engdahls sekretærtid, hatt ord på seg for å ha visse USA-aversjoner – og man må 23 år tilbake for å finne den siste amerikanske vinneren, Toni Morrison. Kanskje er det på tide å bøte på dette?

 

Fosse blant favorittene

Hva med de norske kandidatene? Både Jon Fosse, Karl Ove Knausgård og Kjell Askildsen har figurert på årets bookmaker-lister. Sistnevnte må sies å ha oppnådd god nobelpris-alder. Askildsen er utvilsomt en av våre aller flotteste novellekunstnere og svært mange hadde unnet ham den gjeve prisen. Men kandidaturet har neppe styrket seg de siste årene.

Karl Ove Knausgård har med sine 48 år et godt stykke igjen til den typiske nobelprisalderen. Og kanskje viktigere: Selv om det snart har gått 20 år siden han debuterte med Ute av verden, er han i denne sammenheng en relativt fersk forfatter ute i verden. Midt i all støyen er det lett å glemme at det ikke er mer enn fire år siden Min kamp (My struggle) først utkom på engelsk. Og selv om broderfolket vårt i øst sitter tettere på, ville nobelpris til Knausgård allerede i år være en bombe.

 

Jon Fosse

STERKESTE NORSKE KORT? Jon Fosse. (Foto: Samlaget)

 

Vårt sterkeste kort er nok utvilsomt Jon Fosse. Heller ikke Fosse er noen olding med sine 57 år, men han har rukket over svært mye siden han debuterte i 1983 med romanen Raudt, svart. Deretter har han begått et femtitall verk – med stor sjangerbredde og tyngdepunkt på dramatikken. Det trenger slett ikke å være noen ulempe for mannen i Grotten.

Med svenske Tomas Tranströmer som prismottager for bare fire år siden, er det kanskje ikke Fosses tur «allerede» i år. Men selv om det er en bit opp til favoritt-trioen, vil ikke Fosse-pris være noe sjokk for bookmakerne – som har ham jevnt inne blant de ti høyest rangerte.

 

Akademien lekker

Fra hvilken av de atten stolene i Svenska Akademien det lekker, kunne det vært interessant å vite. At noen her eller i støtteapparatet rundt er løsmunnede, er det klare indikasjoner på.

Et av de ferskeste eksemplene var da franske Patrick Modiano stakk av med prisen i 2014. Et par uker før bekjentgjørelsen var han ikke en gang på listen over bookmarkernes mange spillbare kandidater. De aller siste dagene før vinneren ble kjent, sank oddsen på Modiano som et blylodd – noe vi gjorde våre BOK365-lesere spesielt oppmerksomme på.  Plutselig lå franskmannen på delt fjerdeplass med Adonis. Sjansene for at noen skulle sette store penger på Patrick Modiano – som på den tiden ikke syntes å være spesielt aktuell og strengt tatt var utbyttbar med to hundre andre utmerkede kandidater – uten å sitte med innsideinformasjon, er svært usannsynlig.

Analyser bookmakerselskapet Ladbrokes har gjort, viser at deres mest spilte forfatter ved “closing time” har hentet hjem prisen fire av de ti siste årene. I 91 prosent av tilfellene har vinneren vært spilt blant favorittene, til ti ganger pengene eller mindre. Vinnerne har i gjennomsnitt hatt et fall i odds på hele 32 prosent den siste uka før bekjentgjørelsen. Det er oppsiktsvekkende tall for en pris uten kjente forhåndsnominerte og som normalt er svært åpen og vanskelig å vinnertippe.

 

adonis-foto-mariusz-kubik

TIPPES AV MANGE: Adonis.
(Foto: Wiki / Mariusz Kubik)

 

DeLillo klatrer

Hvem er årets klatrere? Den sørkoreanske lyrikeren Ko Un har gjort et solid byks oppover og har inntatt fjerdeplassen hos Unibet, til 11 ganger innsatsen. Hos Ladbrokes er Don DeLillo blant de store «last minute»-klatrerne. For kort tid siden ga han hele 66 ganger innsatsen, men er nå spilt ned til 14-gangeren. Spanske Javier Marías klatrer betraktelig hos bade Betsson og Ladbrokes, hvor han inntar henholdsvis femte- og syvendeplassen.

Sammen med favoritt-trioen Murakami, Adonis og Ngũgĩ Wa Thiong’o, er kanskje de tre nevnte klatrerne de heteste tipsene til å få årets nobelpris. Muligens har vi vinneren blant disse seks. I morgen får vi svaret.

 

Vebjørn Rogne

 

 

(Foto Philip Roth: BBC)