–Det er jævlig gøy å få lov til å drive med flere forskjellige prosjekter samtidig, sier Ingvar Ambjørnsen, som aldri har hatt noe forknytt forhold til alder. I dag runder han 60.
Ingvar Ambjørnsen har opparbeidet seg en solid posisjon i det norske litteraturlandskapet siden debuten med 23-salen i 1981. Fra det store gjennombruddet med Hvite niggere har suksessene kommet som perler på en snor.
Aller mest kjent for boklesere flest er han selvsagt gjennom Pelle og Proffen-serien og Elling-bøkene. I en tiårsperiode dukket Ambjørnsen opp fast i store avisoppslag to ganger i året, med Pelle og Proffen det ene halvåret og voksenbok det andre.
Det siste året har Ambjørnsen vært på mye veien med splitter nytt Elling-materiale, fremført «live» lenge før stoffet finner sin plass mellom stive permer. Til stor glede for et tallrikt publikum:
– Det er litt tilbake til leirbålet, til den rene fortellingen, sier Ingvar Ambjørnsen, som ikke har lagt skjul på sin irritasjon over hvordan dagens bokmarked fungerer: – Jeg forstår ikke trangen til å ta livet av bøker så raskt. Hva er vitsen med å dumpe prisen så til de grader allerede i mai? Det å nærmest gi bort bøkene på den måten er en hån mot forfatterne.
Mest fornøyd med novellene
Når vi utfordrer jubilanten til å sirkle inn sine egne favoritter, er det verken Pelle og Proffen eller Elling som havner aller øverst på lista:
– Jeg er mest fornøyd med novellesamlingene mine – altså Sorte mor, Natt til mørk morgen og Delvis til stede. Det er dette stoffet som har bydd på mest motstand. Hvis jeg skal holde frem en av romanene, må det bli Dronningen sover. Det er min definitivt mest gjennomarbeidede roman. Jeg strøyk over hundre sider.
60 I DAG: Ingvar Ambjørnsen
Jubileums-trippel
Jubilanten blir behørig feiret av Cappelen Damm. Ikke bare med forsinket bursdagsfest neste uke, men med hele tre bokutgivelser denne våren:
Morten Auklend har skrevet Navnløs erfaring – lesninger i Ambjørnsens novellekunst 1994-2003, med to bonusspor om forfatterskapet av Jon Rognlien. Nylig ble Oslo-Lillehammer-Hamburg, en bok med samtaler mellom Kristopher Schau og Ambjørnsen sjøsatt.
Det gleder nok også Ambjørnsen at Cappelen Damm nyutgir novellene hans samlet i Djevelens fødselsdag, som utkom for første gang i 2006. I den nye utgaven befinner det seg også et bonusspor.
Leken jubilant
Selv tar Ingvar Ambjørnsen jubileet med knusende ro:
– Jeg har i grunnen aldri hatt noe forknytt forhold til alder. Å runde femti gikk helt greit og det skal gå helt fint å bli seksti også. Men du begynner å betale litt på regningen når du har passert femti, i hvert fall hvis du har levd som meg. Skruene begynner å falle ut. Og når du runder seksti er du ugjenkallelig i ferd med å bli gammel.
– Føler du at tiden nå er inne for å skrelle vekk flest mest mulig prosjekter og heller konsentrere deg om ett eller et fåtall?
– Nei, jeg har aldri tenkt på den måten, ikke nå heller. Tvert imot synes jeg det er morsomt å kunne holde på med flere ting, og jeg lever veldig godt sammen med alle prosjektene mine. Det pussige er at jeg aldri har lekt så mye som jeg gjør akkurat nå. Det føles fint.
(FOTO: TINE POPPE / Cappelen Damm)
Du kan lese et lengre intervju med Ingvar Ambjørnsen i Bok & samfunn, som utkommer mandag.