Storavisen Svenska Dagbladet og deres kultursjef Lisa Irenius (bildet) lar leserne stemme frem hvilke bøker som skal anmeldes. Slikt blir det rabalder av.
–Vi ønsker å vite hva leserne våre synes om litteraturdekningen. Dette er en måte å reflektere rundt vår rolle, se på selve utvelgelsesprosessen og hva som skjer hvis vi inviterer inn leserne, sier kultursjef Lisa Irenius i Svenska Dagbladet til bokbransjemagasinet SvB.se.
Reaksjonene på dette har ikke uteblitt i andre aviser og sosiale medier. Aftonbladets kommentator mente at dette var å gi opp som kulturredaksjon.
–Null innsikt
Selv mener Irenius at mye av kritikken er tynt fundert:
–Enkelte velger bevisst å feiltolke dette. Kommentaren i Aftonbladet ble publisert allerede før vi hadde lagt ut dette på vår egen nettside. Å slakte et slikt initiativ allerede før man har sett hva det er, er i hver fall å legge ned det redaksjonelle ansvaret, sier hun og legger til:
–Skribenten antyder også at dette skal være en komfortabel avlastning for oss og viser dermed null innsikt i hvordan man jobber redaksjonelt. Det enkleste vil selvsagt være å fortsette som vil alltid har gjort.
Har siste ordet
Den konkrete saken som har skapt en liten storm i vårt naboland er i korte trekk denne: Svenska Dagbladets har hentet frem ti av bøkene som har kommet inn til kulturredaksjonen de siste dagene, presenterer disse på avisens nettside og lar leserne stemme frem tre bøker de synes er spesielt interessante.
–Denne gang lar vi leserne påvirke valget vårt, men det betyr ikke at vi frasier oss de endelige beslutningene, sier Lisa Irenius til SvB.
–Mye å fundere på
Irenius mener det bare er positivt å kjenne leserne sine bedre og at dette slett ikke forringer redaksjonens egen profesjonelle rolle:
–Vi håper å kunne lære oss mer og ytterligere kunne spisse vår litteraturdekning. Allerede nå har vi fått inn mange synspunkter. Mange ønsker at nyutgitte klassikere skal få mer oppmerksomhet, andre resonnerer barnebokens status. Det gir oss mye å fundere på.
Årets fornyer
Lisa Irenius har bare hatt kultursjef-jobben i Svenska Dagbladet i knapt et år. Hun har også tidligere fått stor oppmerksomhet for friske grep innenfor litteraturjournalistikken og i 2013 fikk hun Stora Journalistpriset som Årets fornyer: Som kulturredaktør i Uppsala Nya Tidning lot hun leserne få ta del i anmeldernes arbeidsdag, ved å publisere hele bøker elektronisk, med kritikernes understrekninger og anmerkninger i margen – for å vise avisleserne deres tanker og metodikk.
(Foto: Magnus Bergström / Stora Journalistpriset)