Nobelprisvinneren, vinneren av Bookerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris kommer alle i norsk språkdrakt til våren.
Forlagenes oversatte vårbøker preges av gode titler og store navn som har vunnet priser for sine bøker.
Et av navnene er Kim Leine, som er oppvokst i Telemark men bosatt i Danmark. I 2013 ble han tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for boken Profetene i evighetsfjorden, og denne våren er han en av flere prisvinnere på Cappelen Damms vårlister. Leines nyeste roman, Avgrunnen, lanseres samtidig i både Norge og Danmark, og beskrives som en stor og episk roman med handling fra mellomkrigstiden.
Episk
Nobelprisvinneren i litteratur 2014, Patrick Modiano, er aktuell med Så du ikke går deg vill (Cappelen Damm) i april. Cappelen Damm gir også ut tre av Modianos tidligere titler i pocket. Australske Richard Flanagan vant Bookerprisen i 2014 med den episke romanen Den smale veien mot det dype nord, og den utgis på norsk av Cappelen Damm i mars. Flanagan regnes for å være en av nåtidens beste australske forfattere, og romanen er bygget på opplevelsene til hans far under 2. verdenskrig.
Atwood og Eco.
Umberto Eco kommer med en ny roman i mai med tittelen Det som tåler dagens lys (Tiden). Det er første gang Eco skriver en historie så nært opp til vår tid, nærmere bestemt 1992. Margaret Atwood er aktuell med den siste delen i sin dystopiske trilogi: Madaddam (Aschehoug). Sarah Waters har skrevet Gjestene (Tiden), en kjærlighetsroman med handling fra 1920-tallets London, og den danske forfatteren Helle Helle er klar med Hvis det er (Oktober). Ian McEwan er aktuell med Barneloven (Gyldendal).
Dystopiske bier
«Margaret Atwoods Tjenerinnens Beretning møter George Orvells Animal Farm». Slik beskrives britiske Laline Paulls roman Biene. I boken følger vi bien Flora 717 om er født til å være renholder i den laveste klassen i den strengt hierarkiske bikuben. Da hun får prøve seg i en annen rolle utvikler livet hennes seg dramatisk, og snart er Flora i ferd med å gjøre opprør mot eneveldet. Oktober var i budrunde med flere norske forlag for å sikre seg rettighetene til romanen som utkommer i januar. Catherine Chanters Der regnet faller (Bazar) finner sted i et England som lider av ekstrem tørke og paranoia. Forfatteren vant en britisk manuskonkurranse med boken, og de engelske rettighetene ble solgt for en betydelig sum. Enkelte trekker sammenlikninger til Margaret Atwood. Boken lanseres samtidig på engelsk og norsk.
Stridsbergs beste
Linda Olsson har skrevet med I skumringen synger svarttrosten (Vigmostad & Bjørke), og Jonathan Franzen er aktuell med Kraus-prosjektet (Cappelen Damm). Lena Andersson er aktuell med Uten personlig ansvar (Gyldendal), hvor vi nok en gang møter Ester Nilsson. Sara Stridsberg er aktuell med Beckomberga (Aschehoug), som beskrives som hennes beste og mest personlige bok noensinne. Islandske Jón Kalman Stefánson har skrevet Gutten (Forlaget Press) Pelikanen forlag utgir Min mor sier av Stine Pilgaard, en forfatter de beskriver som en frekk, ung og bifil kvinnelig utgave av Erlend Loe med en dose Agnes Ravatn.
Andre kulturer
Susan Abulhawas debut Morgen i Jenin ble en eventyrlig suksess. Hennes nyeste roman, Det blå lyset mellom himmel og hav (Aschehoug) er en slektskrønike fra en flyktningeleir i Gaza. En annen bok som er verdt å merke seg er Jacarandatreets barn (Schibsted), skrevet av Sahar Delijani. Romanen forteller om tre generasjoner kvinner i Iran, og rettighetene er så langt solgt til 27 land. Jennifer Clement har skrevet En bønn for de bortførte (Cappelen Damm), som handler om fattige kvinner i Mexico. Mathis Enard har skrevet Tyvenes gate (Aschehoug), med handling fra Den arabiske våren.
IMPAC-vinner
I Lyden av det som faller (Aschehoug) av Juan Gabriel Vásquez stifter vi bekjentskap med Colombias blodige historie. Vásquez ble tildelt IMPAC Dublin Literary Award for denne romanen. Juha Itkonens Øyeblikkets lys utgis av Oktober, og det samme forlaget utgir også Isaak Babels Fortellinger fra Odessa. Alaa Al Aswabys roman Den kongelige egyptiske automobilklubben (Gyldendal) har handling fra 1920-tallets Kairo, og i Silvia Avalones roman Marina Belezza (Aschehoug) skildrer hun krisen i det italienske samfunnet. Tigerforlaget satser på oversatte romaner fra Brasil fremover og den første de utgir er Snø fra Brasil av Adriana Lisboa. Lisboa har blant annet hatt flere tekster og dikt på trykk i britiske Granta.
Historiske favoritterKent Wascoms debut Himmelens blod var en av de store titlene på den amerikanske bokmessen Book Expo America i 2013. Font Forlag utgir boken i mars. En annen mye omtalt amerikansk roman du bør merke deg er Når vi mister oss selv (Forlaget Press) av Matthew Thomas. Anthony Doerrs Alle lysene vi ikke ser (Pantagruel) har handling fra Frankrike og Tyskland under 2. verdenskrig, og er en amerikansk bestselger og leserfavoritt. Den kommer i mars og er under utgivelse i 30 land. I mars utgis også Andy Weirs opprinnelig selvpubliserte roman Mannen fra mars (Pantagruel), som settes opp på kino med norske Aksel Hennie i en av rollene i november. Ida Simons’ Timen før midnatt (Pax) skildrer mellomkrigstiden. Sukkerplantasjen på Puerto Rico av Esmeralda Santiago er Bazar forlags storsatsing denne våren. Handlingen er satt til 1844, og er blitt kalt «en karibisk Tatt av vinden».
Anbefalt av Rushdie
Vanessa Mankos debutroman Eksilets grenser har blitt blurbet av Siri Hustvedt, og anbefales av Salman Rushdie. Juritzen forlag utgir romanen i januar. Forlaget Press har store forventninger til H for Hauk, skrevet av Helen MacDonald. Fredrik Bachmans nyeste Britt-Marie var her (Cappelen Damm) kommer i februar. Arto Paasilinna er aktuell med Herre min hatt (Ascehoug), og hvis du likte Rachel Joyce’ Harold Frys utrolige pilegrimsferd kan du se frem til Queenies kjærlighetshistorie (Aschehoug) som er en parallell til den første boken. Farvel til Eddy Bellegouille av Edouard Louis er under oversettelse til mer enn 20 språk og utgis også av Aschehoug. Giuseppe Catozzellas Ikke si at du er redd (Pax) er basert på en sann historie. Cappelen Damm utgir Robert Bolanos 2666. Vi får ny utgivelse fra Patrick Flanery: Det falne landet (Cappelen Damm), og David Foster Wallace’ Den bleke kongen (Cappelen Damm).
Kvinneliv og humor
Lori Lansens har solgt over 200.000 bøker i Norge og er aktuell med Ved stupet (Juritzen) hvor hun igjen portretterer en kvinneskjebne. Silke forlags bestselger, Karin Brunk Holmqvist, kommer med en litt annerledes roman kalt Steinhimmelen. Det samme forlaget utgir også ny roman av Catharina Ingelman-Sundberg kalt Ran og rullator. Det kommer ny utgivelse fra Liane Moriarty: Det Alice glemte (Pantagruel). Moriarty selger så godt i Norge at enda en ny bok utgis på norsk allerede høsten 2015.
Roadmovie for eldre
Rettighetene til Emma Hoppers debut Etta og Otto og Russel og James ble solgt på auksjon lenge før boken var ferdig, og så langt skal den utgis i 19 land. Juritzen forlag sikret seg de norske rettighetene, og utgir boken i februar. Pantagruel utgir Chris Bohjalias Sandslottet i Aleppo.
Norgesvennen Riley
To av de største navnene innen sjangeren historiske romaner, Katherine Webb og Lucinda Riley, kommer med nye titler. Italienske netter (Gyldendal) er navnet på Webbs utgivelse. Rileys De syv søstre (Cappelen Damm) kommer på norsk i januar. Dette er første bok i en ny serie fra forfatteren, og handlingen i bok to finner sted i Norge. Iona Greys debut Brevet til Stella er solgt til ni land, og Aller forlag kjøpte de norske rettighetene etter en auksjon. Boken kommer i april. Hélene Grémillon har tatt for seg en hendelse i Argentina i 1987 i sin nyeste roman Skjulestedet (Aschehoug). Det kommer også en ny roman fra Patrick O’Brian hos Oktober.
Sørstatene
Jonathan Odell vender tilbake til de amerikanske sørstatene, denne gangen på 1950-tallet, i Vida og Miss Hazel. Boken ble utgitt for første gang på engelsk i 2004 og etter suksessen med Helbredelsen blir den utgitt igjen i 2015, og på norsk for første gang. Pax forlag, som utgir Odell, utgir også en annen roman med handling fra sørstatene. Vanessa Lafayes debut Sommerstorm finnes sted i 1935, under en av de verste orkanene i amerikansk historie. I Den magiske hemmeligheten (Pantagruel) av Deborah Johnson befinner vi oss på en plantasje i Mississippi på begynnelsen av 1900-tallet.
Krig og hemmeligheter
Ellen Marie Wiseman har tatt for seg 2.verdenskrig i Plommetreet (Juritzen). Schibsted markedsfører britiske Lucy Foleys debutroman som en fortelling som passer lesere som liker Kate Morton. Handlingen i boken strekker seg fra 1928 og frem til 1986. Santa Montefiore er aktuell med Hagen i Harlington (Bastion). Dea Brøvig er født i Norge, men har bodd i England siden hun var 17 år. Hennes debut, Siste båt hjem (Aschehoug), handler om Else som bor i en by på Sørlandet og bærer på en hemmelighet fra fortiden.
Tango og ørner
Tangodanseren (Gyldendal) av Arturo Perez-Reverte er under utgivelse i 20 land, og handler om et par som treffer hverandre på en atlanterhavskrysser i 1928. Vi får nye utgivelser fra Lucy Clarke, Alyson Richman, Tracy Chevalier og Marina Fiorato. Jeffrey Archers tredje roman i Cliftonkrøniken, En godt bevart hemmelighet (Vigmostad & Bjørke), er også på vei. Bernard Cornwells kommer med 1356 (Bazar). Front forlag utgir ny bok i serien til Simon Scarrow: Ørnens spådom. Elena Ferrantes Mi briljante venninne (Samlaget) handler om to jenter og deres oppvekst i Napoli. Forbannede yngel (Schibsted) av Anne-Cathrine Riebnitzsky skildrer hvordan opplevelser i fortiden påvirker voksenlivet. Er du interessert i vikingetiden, kan du merke deg Kristian Giles’ Hevnens gud (Vega).
Bankende hjerter
To sekunder før miraklet (Gyldendal), skrevet av Agnes Ledig fikk den franske bokhandlerprisen i 2013. Bastion forlag fikk mye oppmerksomhet for markedsføringen av Emma Chase’ New York-bekjennelser. I januar kommer oppfølgeren New York-hemmeligheter. Det kommer også nye utgivelser fra Marian Keyes, Matthew Quick og Jodi Picoult. Julie Lawson Timmer er aktuell med kjærlighetsromanen Fem dager igjen (Vigmostad & Bjørke).
New adult på norsk
Kjærlighet er også temaet i Colleen Hoovers Stygg kjærlighet. Hoover er et av de største navnene innen New Adult, og det er Gursli Berg forlag som utgir romanen på norsk. Gyldendal forsøker seg også med New Adult med Anna Todds Blendet, som utgis rett i pocket. Todd lot seg inspirere av Harry Styles i bandet One Direction, da hun skrev sine erotiske tekster på nettsiden Wattpad. Millionvis leste tekstene hennes, hun ble tilbudt kontrakt med Simon & Schuster og filmrettighetene ble solgt. Serien ses på som et nytt fenomen ala Fifty Shades of Grey.
NB: Utgivelsesdatoene på bøkene som er omtalt i denne artikkelen kan bli endret. Listen er heller ikke komplett, og titlene kan bli flyttet på.