LYRISK: Det måtte ei barnebok til for at landets klart mestselgende lyriker, Trygve Skaug skulle bli innkjøpt av Kulturrådet, samt solgt til utlandet.
Han er mest kjent som låtskriver, vokalist og poet. Denne våren har Trygve Skaug også føyd barneboka Hvis jeg var statsminister til repertoaret. Kulturrådet har med dette og for første gang, gått til innkjøp av Skaug – i et opplag på hele 1720 eksemplarer – til bibliotekene.
Ikke nok med det; Ingvild Haugland Blatt, leder for Cappelen Damm Agency melder om stor interesse for barneboka, som presenterer forslag til hva som kan gjøre verden bedre, utenfor landegrensene – med salg på barnebokmessa i Bologna til forlag i England, Sverige, Danmark, Nederland og Sør-Korea.
Eloge til illustratør
— Gratulerer, Trygve.
— Takk, dette er både gøy og gledelig, men absolutt ikke noe jeg hadde forventet. Boka kom nesten rekende ut av det blå fra seanser ved familiens middagbord. Pandemitida har gjort barna mer oppmerksom og nysgjerrige på statsministerens rolle og makt. Så spant vi videre rundt dette. – Hva ville barna ha gjort om de var statsminister? Mye av æren for boka skal tilskrives illustrasjonene av Ella Kristine Okstad og som har løftet inn ekstra fortellinger og dimensjoner. Nevnes skal også min forlagsredaktør i Cappelen Damm, Ina Vassbotn Steinman. Sistnevnte har forøvrig hjulpet meg med alle mine utgivelser på forlaget.
De første samlingene kunne vært strammet
— Du solgt titusener av diktsamlinger, likevel har ikke Kulturrådet kjøpt deg inn til landets bibliotek, er dette noe du har reagert på?
— Selv om ikke Kulturrådet har agert, vet jeg at mange bibliotek har kjøpt inn bøkene for egen maskin. Det setter jeg stor pris på. Det er selvsagt gledelig å få være tilgjengelig i bibliotekene. Når så er sagt, skal jeg innrømme at de første utgivelsene mine – på noe nært eget forlag – gjerne kunne vært strammere redigert. Dette forsøkte jeg å bøte på i den reviderte utgaven Opptrykk som kom på Cappelen Damm i fjor.
Utenfor bestselgerlista
— «Hvis jeg var statsminister» er trykket i stort opplag. Boka er solgt via bokklubber og er nå innkjøpt av Kulturrådet, men over disk har salget gått tregere?
— Boka har først og fremst vært et artig sideprosjekt, så jeg må kanskje innrømme at den ikke har fått nødvendig oppmerksomhet, men både utenlandssalget og Kulturrådet er faktorer som gir sjøltillit til å ville pushe boka ytterligere.
Ny diktsamling til høsten
— Og diktene, snekrer du nye vers?
— Til høsten kommer en samling kjærlige dikt til vennskapets pris. Ei bok jeg håper vil kunne inspirere. Vi bør bli flinkere til å verdsette og artikulere vennskapene som kranser livet og hverdagen vår. Jeg har skrevet vers til navngitte venner som jeg er glad i og som betyr svært mye for meg, en etter en: Om relasjonen og hvorfor vi er venner i livet vårt.
— Variasjoner over Knausgård, eller er diktene uten brodd?
— Ikke helt, men alle er kjærlige i formen.