Sebastián Marroquín tar avstand fra alt faren Pablo Escobar gjorde, men elsker ham uansett. Det har han tenkt å fortelle når de møtes igjen.
Juan Pablo Escobar, som nå heter Sebastián Marroquín, var bare 16 da farens liv brått var over. Hans første tanke var hevn, men sinnet varte ikke så lenge. Snart var han opptatt av heller å bygge broer til farens fiender og rydde opp etter ham. Boken Min far Pablo Escobar er en del av prosjektet.
Sebastián Marroquín/Juan Pablo Escobar har gjestet krimfestivalen i Oslo noen dager og fortalt om boken sin og forholdet til faren. Han har en litt annen versjon av historien enn den Netflix-serien «Narcos» har om om farens liv, og han forteller at det var nettopp denne serien som fikk ham til å skrive sin historie.
– Det er ikke tøft å være gangster, selv om Netflix synes å mene det, sier Sebastián Marroquín til BOK365. – Jeg elsket min far og gjør det fremdeles, men livet han levde var ikke gloriøst. Det var brutalt, blodig og ødeleggende, og han var ansvarlig for mange mennesker død og mye lidelse, sier sønnen.
3000 drap
Kokainbaronen Pablo Escobar skal ha vært ansvarlig for så mange som 3000 menneskers død. Fra sin base i Medellín styrte den colombianske banditten et narkoimperium av ufattelige dimensjoner. Escobars formue skal ha vært på eventyrlige 300 milliarder dollar på det meste, og han fikk nesten herje fritt i mange år.
På eiendommen Hacienda Nápoles bodde også Pablo junior i perioder. Sammen med et voksent antall livvakter og ansatte. Og med en zoologisk hage med ville dyr fra hele verden, kjøpt og fraktet dit for kokainpenger.
Selvdrap
Ifølge colombianske myndigheter og Netflix ble Pablo Escobar drept av tre skudd fra politi og militære enheter på et tak i Medellín 2. desember 1993. Ifølge sønnen tok han sitt eget liv.
– Det er ikke noe jeg tror, det er noe jeg vet, sier han. – Min far døde av et skudd i øret, og han skjøt seg selv. Jeg vet det for min far lærte meg hvordan man sikrest kunne ta livet av seg om det skulle bli nødvendig. Skudd i munnen eller tinningen kan gå galt. Kulen kan forandre retning, men ved øret er det safe, sa far. Og det var der han skjøt seg, selv om andre tok æren.
Dessuten ringte han til hotellet vårt dagen han døde. Han gjorde aldri det ellers. Telefoner ble avlyttet og familiens første bud var å ikke bruke telefonen. Likevel ringte han syv ganger den dagen. Han visste at det var siste gang vi snakket sammen og han valgte selv å dø den dagen. Det er et faktum og ikke min romantiserte utgave av fars død, sier sønnen.
Hele sannheten
Nå forteller altså Pablo junior, som bor i Buenos Aires under sitt nye navn, sannheten om farens liv. Og det er flere grunner til at han ønsker å gjøre det.
– Den ene er at jeg synes fars ofre har rett til å vite sannheten. Den andre grunnen er min fire år gamle sønn. Det er så mange løgner om min fars liv og virke rundt i verden, og jeg vil at sønnen min skal vite sannheten om sin bestefar.
Det tredje er at jeg vil gi fars «fans» sannheten. Det er ikke tøft å være narkohai. Det er ingen gloriøs bransje. Jeg elsker min far fremdeles, men kjærligheten har ikke gjort meg blind. Jeg ser godt hva han gjorde, og nå forteller jeg om det, sier Escobar junior.
– Hva er galt i Netflix-serien?
– Nesten alt. Serien glorifiserer min fars liv. Den viser min far bade i luksus og skjule seg i svære hus og haciendaer. Det var ikke slik. Livet på flukt er ikke slik. Serien viser heller ikke frykten og lidelsen underveis. Jeg tilbød serieskaperne full tilgang til alt vi har etter far. De kunne få brev, fotografier, hjemmevideoer og dokumenter, men de ville ikke. De vil heller vise USA-versjonen.
– Du har selv vært på flukt nesten hele ditt voksne liv og bor i eksil. Er du trygg nå?
– Hvem er trygg? Jeg vet faktisk ikke. Jeg har vært trygg noen år nå, men nå kommer bok nummer to, så fars verste fiender kan få nye grunner til å ville ta meg. Jeg håper bare de forstår at alt jeg ønsker er fred, sier Sebastián Marroquín.
Ny dokumentar
Sebastiáns bok, skrevet under det opprinnelige navnet hans Juan Pablo Escobar, er allerede oversatt til en rekke språk og lanseres rundt i verden. Og han har altså skrevet en oppfølger. Hva skal han gjøre videre fremover?
– Jeg har jo lært hvordan jeg kan bruke fars historie på en god måte. Og det var tv-serien fikk meg på banen. Jeg er serieskapernes motpart, men jeg vil ikke slåss mot dem. Jeg vil bare fortelle en annen historie. Jeg jobber med en tv-dokumentar nå og skal sende prosjektet til flere store tv-stasjoner. Jeg har også hatt kontakt med Netflix. Deres første spørsmål var om jeg skulle saksøke dem, men jeg svarte at jeg heller ville samarbeide. Så hvem vet? Kanskje vi ender opp med å gjøre det.
– Hva ønsker du at din egen sønn skal bruke livet sitt til?
– Det han selv ønsker. Jeg ønsker bare å oppdra ham til å verdsette menneskelige verdier, så han selv kan velge hva han vil bli. Far forsøkte aldri å fortelle meg hva jeg skulle gjøre heller.
Forsoning
Colombias president Juan Manuel Santos fikk Nobels fredspris i fjor, og det er Juan Pablo Escobar svært glad for.
– Jeg støtter vår presidents arbeid for fred med FARC-geriljaen. Jeg jobber jo selv for fred og tror på fred og tilgivelse og forsoning. Samfunnet vårt må endres. Hvis det er slik at du må forsvare ideene dine med våpen, bør du kanskje vurdere hva slags ideer du egentlig har.
– Er du religiøs? Tror du du møter din far igjen?
– Ja, jeg tror ikke vi er kommet til verden bare for å leve dette livet. Vi har så mye å lære at jeg tror ikke at ett liv her på jorden er nok.
– Så du kommer til å møte Pablo igjen?
– Ja, jeg kommer til å møtte ham igjen.
– Hva skal du si til din far når du møter ham?
– Jeg skal fortelle ham at jeg elsker ham. Uansett. Jeg er ikke hans dommer.
(Foto: Helene Spanthus)