Ti i påsken: Noen kjente, mytiske og spesielle kjærlighetspar fra mytenes og litteraturens verden.
I påskegjensynet med «Ti på tirsdag» i dag: Elskere fra mytenes og litteraturens verden. Det er en del å velge blant. Her er noen som har bergtatt denne skribent.
Kristin og Erlend
Fra Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset. Kristin trosser far Lavrans for å få sin ridder Erlend. Som viser seg å være en ganske blek utgave av drømmemannen da han endelig blir hennes. Og Kristins forhold til faren får en knekk som aldri blir helt reparert. Forholdet hennes til Gud blir heller aldri helt bra siden sønnen blir avlet før de gifter seg.
Fra William Shakespeares skuespill av samme navn. To unge elskende fra rivaliserende familier i en historie som ender i misforståelser og selvmord. Romeo tror Julie er død og tar livet av seg. Julie våkner, ser den døde Romeo, og tar livet av seg hun også. I det minste blir de to familiene venner som følge av tragedien.
Tristan og Isolde
Middelaldersagn om to som egentlig ikke skulle hatt hverandre, men som drikker en kjærlighetsdrikk og dermed forbindes til hverandre for evig. Blir gift på hver sin kant, men elsker hverandre livet ut og dør sammen i en scene som kan minne litt om Romeo og Julies. Har inspirert til utallige dikt og bøker, samt en Wagner-opera.
Abelard og Héloïse
Tragisk kjærlighetshistorie fra virkelighetens Frankrike, der teologen Peter (Pierre) Abelard (1079-1142) forelsker seg i sin elev Héloïse (1101-1164). Hun blir med barn, og han gir opp sin jobb for å gifte seg med henne. Heloises onkel, Fulbert, blir så forbannet at han får Abelard banket opp og kastrert. De to fortsetter likevel å elske hverandre livet ut, udødeliggjort i Abelards selvbiografi, som blant annet inneholder brevene de to skrev til hverandre. Ligger gravlagt sammen på Père Lachaise i Paris.
Heathcliff og Catherine
I Emily Brontës Stormfulle høyder fra 1847. Uatskillige fra barnsben av. Alt går galt da Cathy gifter seg med en annen. Jfr. Kate Bushs vakre låt ”Wuthering Heights” der Cathy roper på Heathcliff gjennom hele låten.
Autentisk middelalderpar som opptrer i Dantes Den guddommelige komedie (1300). Blir forelsket mens de sammen leser fortellingen om Lancelot og Guinevere, og blir begge drept av Francescas sjalu ektemann. Havner i Helvetet, der Dante møter dem på sin vandring.
Pip og Estella
I Charles Dickens’ Store forventninger. Lille foreldreløse Pip blir sendt for å leke med lille Estella hjemme hos Miss Havisham (som ble forlatt på bryllupsdagen og hater menn). Estella blir hennes redskap for å knuse Pips hjerte, men via noen dickenske spesialiteter blir det omvendt. Slutten er legendarisk: «På samme måte som morgendisen steg opp den dagen for lenge siden da jeg forlot smien, steg aftendisen opp nå, og i det fredfylte, milde lyset den omgav oss med, så jeg ikke spor av noen skygge som kunne skille oss mer.» (Ragnhild Eikelis oversettelse.)
Werther og Lotte.
I Goethes brevroman Den unge Werthers lidelser fra 1774. Romantikeren Werther er flyttet ut på landet for å skrive. Der treffer han den gifte Lotte S., som han forelsker seg lidenskapelig i.
Werther, alltid ulastelig antrukket i en gul og blå drakt, skriver brev til sin venn Wilhelm, og gjennom brevene avdekkes historien. Den ender med at Werther tar sitt liv i ulykkelig kjærlighet.
Boken avfødte en selvmordsbølge over hele Europa. Unge forelskede menn kledte seg i gult og blått og skjøt seg i hopetall.
Lancelot og Guinevere.
Fra legenden om Camelot og ridderene av det runde bord. Guinevere var gift med Kong Arthur, og Lancelot var en av hans riddere. De elskende forsøker å holde seg fra hverandre, men klarer det ikke, og Arthur får vite om romansen rett før sin død. Klassisk og dramatisk kjærlighetshistorie som ender med at Guinevere går i kloster.
Morgan Kane og Kate Coleman.
I Louis Mastersons Kane-serie De to møtes ca 1885 i Tombstone dit US marshal Morgan Kane er sendt for å ”rydde opp” blant forbrytere og krigerske kveg-eiere. Stormfullt kjærlighetsforhold med diverse avbrudd helt til Kates død som følge av et slengskudd i Utahs ørken i 1890. Famous last words: «- Pokker ta deg, Morgan …»