Det litterære Danmark er i sjokk. Poeten Yahya Hassan er funnet død i sin leilighet i Aarhus. Hans nye bok nådde norske bokhandlere i går.
Yahya Hassan skapte tumulter da han debuterte med den selvtitulerte Yahya Hassan i 2013. Cappelen Damm ga den ut på norsk med Pedro Carmona-Alvarez som gjendikter.
– Det er utrolig trist å høre. Noe av det som var uvanlig ved ham, var den enorme suksessen og fortvilte og livskraftige stemmen. Det er ikke mange poeter som slipper unna med caps lock. Han var en viktig stemme for folk som ikke alltid omfattes av poesien, jeg tenker på utenforskapet. Han var en litterær stemme som man kunne trengt noen tiår til, sier redaksjonssjef John Erik Riley i Cappelen Damm til BOK365.
Nominert til Nordisk råd
Det var B.T. som melder om dødsfallet og avisen har fått bekreftet av nærmeste familie at det er Hassan som er funnet død i leiligheten. Også DR (Dansk Radio) og forlaget Gyldendal har fått bekreftet opplysningene.
Politiet på Østjylland sier til avisen at det ikke er noe som tyder på at det er en kriminell handling.
Yahya Hassan 2 ble sendt ut denne uka og nådde norske bokhandlere i går, opplyser Strawberry. Den er gjendiktet av Julie Stokkendal og Pedro Carmona-Alvarez har vært konsulent.
Hassan valgte å følge sin norske redaktør Anne Fløtaker til Armada da hun skiftet jobb. Boken er også nominert til Nordisk råds litteraturpris. Prisen deles ut i høst.
Fengsel og politi
Den unge forfatterens liv har vært alt annet enn enkelt. Han hadde kriminell bakgrunn og har vært involvert i flere episoder med politi og sykehusinnleggelse også etter at han debuterte. Han ble dømt til ett år og ni måneders ubetinget fengsel etter å ha skutt en 17-åring i foten og sonet dommen på psykiatrisk avdeling.
I tillegg fikk han trusler etter sterkt religiøse miljøer debuten og besøkte både Litteraturhuset i Oslo og Bergen og litteraturfestivalen på Lillehammer under strengt politibevoktning.
– En katastrofe
– Det er en katastrofe. Jeg har kjent ham siden han var 16 år, denne lysende gutten med det enorme talentet, nervene utenpå, men med det store talentets søvngjengeraktige sikkerhet, sier Simon Pasternak, forlagssjef i danske Gyldendal, i en pressemelding.
– Han ville være seg selv og skrive de diktene han ville, med de enorme omkostninger det hadde. Nå er han død. Det er ikke til å bære, sier Pasternak, som var redaktør for begge diktsamlingene.
Erlend Loe har også meldt om hans bortgang. På Twitter skriver han:
«Yahya Hassan leste på Gyldendals scene på bokmessen i København da han debuterte. Etterpå fikk han blomster. Fuck de der blomster, mand. Så kastet han dem fra seg og gikk. Nitrist at han er borte. Voldsom energi i hele fyren.»
«Gangstadiktaren»
«Ein kveld i november 2013, gjorde me noko uvanleg i heimen vår i København: Me hadde på fjernsynet medan me åt middag. DR sende direkte frå eit arrangement i ein gymsal på H. C. Andersen Skolen i Odense. I salen sat og stod om lag 300 tilhøyrarar, både vanlege borgarar, journalistar og politikarar. Til stades var òg ein flokk agentar frå Politiets Efterretningstjeneste og mange tungt væpna vakter, og det var flygeforbod over området. På podiet stod ein attenåring — og las dikt. Slepande, messande og rytmisk; som ein krysning mellom ein imam og ein amerikansk beatpotet.», skrev Runar Gudnason, kjent fra SideBrok, i Dagbladet i april 2016 under tittelen «Gangstadiktaren».
Yahya Hassan 1 solgte eventyrlige 120.000 eksemplarer i Danmark og forfatteren ble superstjerne over natten. Han fikk flere priser for den og boka ble solgt til Nederland, Italia, Norge, Sverige, Island, Spania, Finland, Brasil og Tyskland.