– For meg er det viktigste at en bok kan gi en virkelighetsflukt, og da er det viktig med karakterer man tror på og et univers man kan leve seg inn i, sier Simen Kjellin.
– For meg er det viktigste at en bok kan gi en virkelighetsflukt, og da er det viktig med karakterer man tror på og et univers man kan leve seg inn i, sier Simen Kjellin.
Flukt fra virkeligheten står også sentralt i Kjellins debutbok for barn. Og også flukt for livet. I Skittent spill (Cappelen Damm) forsvinner både dataspill, leker og mennesker.
– Da jeg var barn var det mange foreldre som var opptatt av at lekene skulle være pedagogisk riktige. De skulle være laget av tre og ikke ha noe med krig eller våpen å gjøre. Da jeg ble litt eldre kom tv-spill og hjemme-video, og plutselig ble alt mye mer voldelig. Da spillbutikkene begynte å forsvinne i Oslo for noen år siden fikk jeg ideen om å kombinere disse tingene i en spenningsbok. Hva om det var de samme folkene som prøvde å få oss til å leke med treklosser da jeg var barn som nå sto bak at spillbutikkene ble borte?
Kjellins debut følger Jørgen, som er lik de fleste gutter på hans alder: mer glad i spill enn han er i skolen. Når spillbutikkene i Oslo begynner å forsvinne, og hans egen mamma blir borte, blir Jørgens liv snudd på hodet. Det er bare uteliggeren Bomsen som kan hjelpe ham, og han har noen ville ideer om hvordan Jørgen skal finne igjen moren, og samtidig få spillbutikkene tilbake i drift.
– Plutselig blir Jørgen dratt inn i et farlig komplott, og ender opp med å kjempe for livet sitt, forteller Kjellin.
Cowboy og indianer måtte vike
– Fra vi fikk en Commodore 64 da jeg var rundt ti år gammel har jeg vært ganske hekta. I en periode spilte jeg så mye at jeg fikk skikkelig vondt i henda og fingrene ble helt krumme, forteller Kjellin om sitt eget forhold til dataspill.
Den store rollen dataspill og leker spilte i hans egen barndom gjorde dette til naturlige temaer i hans første barnebok:
– Det er nok fordi begge delene var så viktige når jeg var barn selv. Jeg vokste opp på et sted hvor vi kunne leke cowboy og indianer ute i skogen hele dagen. Men så var det plutselig en kompis som fikk tv-spill og videospiller og da endret veldig mye seg. Jeg burde sikkert si dessverre, men det ville nok vært hykleri.
Sørlandsk beskjedenhet
– Jeg har drevet med foto i mange år og egentlig hatt fokus på det. Lysten til å skrive har vært der hele tiden, men hver gang jeg har prøvd har jeg gitt opp veldig tidlig, sier Kjellin.
Skittent spill er hans første bok. Men å kalle seg forfatter er fremdeles litt fjernt:
– Jeg lider nok litt av sørlandsk beskjedenhet og klarer ikke kalle meg forfatter ennå. Og når andre kaller meg det blir jeg egentlig litt flau. Men kanskje det endrer seg etter at boka har kommet ut. Og det gjør den i slutten av mars.
– Jeg synes selv den er veldig spennende. Samtidig tar den ikke seg selv så veldig på alvor, og jeg tror den er ganske morsom. Jeg håper i hvert fall det.
Kjellin er allerede i gang med den «vanskelige andreboken».
– Jeg sendte inn et nytt manus til forlaget for et par uker siden, men har ikke fått svar enda. Så nå krysser jeg bare fingrene for at de liker det.