–Vi har mye å forsvare

–Hvis Gjøvik hadde ligget i Sverige, ville ikke byen hatt en eneste bokhandel, sier Trygve Åslund.

Alle har som kjent et søskenbarn på Gjøvik, men det er ikke gitt at det skal være en bokhandel der. I hvert fall hvis vi skal tro Trygve Åslund, forlagssjef for skjønnlitteratur og dokumentar i Aschehoug.

 

Trygve Åslund mener det er mye i det norske boksystemet som det er verdt å forsvare:

–Dra til Sverige, til en by på størrelse med Gjøvik, der er det ingen bokhandler, sier han til Oppland Arbeiderblad (OA), som i den senere tid har hatt en serie intervjuer i kjølvannet av Strøksnes-debatten, under vignetten «Hvem bestemmer hva vil leser?»

 

AAslund-Trygve_employee_full

Trygve Åslund: –Mye å forsvare

 

–Bedre å handle på nettet

I går refererte vi til tidligere Vinduet-redaktør Audun Vingers innspill. Vinger er alt annet enn imponert over tilstandene i norsk bokhandel:

–Det er ingen grunn til å oppsøke bokhandler hvis du er interessert i litteratur, og det er synd. Det er bedre å handle på nettet.

Også redaktør i Bokvennen Forlag, Leif Høghaug, synes det er et krevende terreng der ute:

–Det har blitt et enormt ensidig fokus. Markedsavdelingene i de store forlagene bestemmer hva som blir lest, sier han til OA, og legger til at det er enormt vanskelig å få profilering ute i bokhandlene.

 

 

Undset var en bestselger

Trygve Åslund er uenig i mye av kritikken som Strøksnes, Høghaug og Vinger bringer til torgs:

–Her på bokmessen i London møter jeg kollegaer fra ulike land i Europa, og de sliter på en helt annen måte enn vi gjør. Vi har mye å forsvare i det norske boksystemet. Det håper jeg Strøksnes og Høghaug er enige med meg i, sier Åslund til OA. –Høghaug bruker Undset som et eksempel, men jeg forstår ikke hva han mener. Undset var en bestselger i sin tid. Det er mye underholdende litteratur av god kvalitet. Leserne er ikke dumme – de forstår det.

Åslund er alt annet enn enig i påstanden om at forlagene blir styrt av kjedene:

–Det er en total misforståelse. Det er riktig at vi er eiere, men kjedene styrer ikke våre redaksjonelle valg. Vi har mange titler som er vanskelig å selge inn – akkurat som små forlag.