Vestavind i Wonkaland

KOMMENTAR: Stordalen & Co entret Bok-Norge med et smell. Invasjonen av Bok-Sverige starter med et lite jordskjelv.

«Vi har vunnet Willy Wonkas gullbillett og landet måneraketten på en og samme gang». Strawberry-forlegger Jonas Forsang holder slett ikke igjen når han skal beskrive forlagets egen inntreden i den svenske bokbransjen. Det har han heller ingen grunn til. At Strawberry i én operasjon henter tre nøkkelpersoner fra et av Sveriges mest synlige forlag er i denne sammenheng å betrakte som et lite jordskjelv.

De som tidligere har avfeid ymse spekulasjoner rundt Stordalen-forlagene med et skuldertrekk, må tenke om igjen. Vinden som nå kommer feiende inn fra vest er umulig å ignorere.

Tre pilarer

I sin svenske forlagssatsning har Petter Stordalen, Jonas Forsang og Magnus Rønningen valgt å starte med tre viktige pilarer: Den øverste ansvarlige for sakprosaen, den øverste ansvarlige for skjønnlitteraturen og den øverste ansvarlige for salg og markedsføring. Inn døra kommer tre sentrale medarbeidere med solid fartstid i svensk forlagsbransje. Alle hentet fra Forum, som i sin tid hadde Thor Heyerdahls KonTiki-bok som en av sine aller første store salgssuksesser.

Platina og diamanter

Hvilket forlag er det så de tre hentes fra? Forums egen årlige «Guldboksgala» forteller det meste. Under årets galla i januar kunne Camilla Läckberg motta «diamantboken» for over 300 000 solgte eksemplarer av Häxan, mens Niklas Natt och Dag fikk «platinaboken» for over 200 000 solgte av romanen 1793 – den nest mest solgte debutromanen i Forums historie. Ellers fikk Anders de la Motte sin andre «guldbok», Denise Rudberg fikk sin tredje og Mons Kallentoft fikk sin fjerde – alle for å ha solgt mer enn 100 000 eksemplarer av sine respektive utgivelser. En blodharry tilstelning, vil nok mange i forlagsbransjen mene, men samtidig en seanse som vitner om hvor kommersielt dette forlaget er skrudd.

Hva blir neste trekk?

Trespannet Stordalen, Forsang og Rønningen har tilbragt atskillig tid i flyseter til og fra Stockholm det siste drøye halvåret, for å sirkle inn sitt svenske forlagseventyr. Etter hva vi erfarer, har de hatt samtaler med flere svenske forlag – hvor man har rukket å komme et godt stykke på vei i prosessen. Hvilke tanker disse forlagene nå gjør seg etter dagens nyhet om nøkkelrekrutteringer, vil være interessant å vite.

For Bonnierförlagen generelt og Forum spesielt vil dette sannsynligvis bli betraktet som en krigserklæring. Både der og hos atter andre vil det rulle i gang atskillige spekulasjoner: Hva blir neste trekk? Hvilke forfattere får de med seg? Hvem blir hentet fra andre forlag? Flere profilerte forfattere har flyttet på seg de siste årene, og svenske forfattere synes å være mindre stedbundne enn sine norske forfatterkollegaer.

Mer i vente

Hva som er sikkert, er at vi langt ifra har sett det siste større Strawberry-trekket i Sverige. Som nevnt i en av våre tidligere kommentarer: Selv om Petter Stordalen etter eget utsagn drives av å ha det gøy sammen med flinke folk, har han aldri slengt seg med i en konkurranse for å få diplom for idealtid.

Willy Wonkas sjokoladefabrikk Wonkaland ble 47 ganger så stor som den nest største. Der havner neppe Strawberry. Men at de mener alvor er nå ettertrykkelig fastslått.

VEBJØRN ROGNE

 

Bildet: , Anders Sjöqvist, Karin Linge Nordh og Sara Lindegren (Foto: Nils Petter Nilsson)