FRAMSNAKKING: I dag er det Kagges salgssjef Bjørn Fredrik Drangsholt som graver opp egne skatter og løfter frem andres gull.
Med eventyrlige opplag for høstens store bestselger, Snøsøsteren, og Are Kalvøs hyttehelvete som en av sakprosa-vinnerne, vil vi tro stemningen er formidabel i Kagge Forlag. Dermed må det jo være lett for salgssjef Bjørn Fredrik Drangsholt å være raus med andre forlag – hvilket han også er.
Eventyrlig og skremmende
Med de største suksessene nevnt, er det naturlig å grave dypere i Kagge-høsten: Hvilken av forlagets egne bøker mener han hadde fortjent mer oppmerksomhet?
– Vi har så veldig mange gode bøker, jeg skulle ønske alle hadde fått mer oppmerksomhet. Mest overrasket er jeg over at Andreas Tjernshaugens Hvaleventyret ikke er blitt plukket opp mer, sier Bjørn Fredrik Drangsholt. – Hvaleventyret er det man kan kalle norsk verdenshistorie, om hvordan vi nesten utryddet verdens største dyr som noensinne har levd. Eventyrlig og skremmende på samme tid, med samme kvaliteter som internasjonale bestselgere som Mark Kurlanskys Torsk og Elizabeth Kolberts Den sjette utryddelsen. Boka kombinerer norsk kulturhistorie om hvalfangst, med populærvitenskapelig blikk på blåhvalen og vår tids viktigste utfordringer knyttet til miljøvern, artsmangfold og hvilken klode vi overlater til generasjonene som kommer etter oss.
«Morsom, med overlegg»
Når Drangsholt blir utfordret til å løfte frem en bok fra et annet forlags høstliste, blir det valgets kvaler:
– Det er så mange fine bøker i høst at det er bortimot umulig å bare velge én fra et annet forlag. Ta for eksempel Spartacus’ to perler, den fornøyelige På vandring med et esel i Cevennene av Robert Louis Stevenson og en av høstens absolutt vakreste, Nære fugler av Roine Magnusson (foto) Mats og Åsa Ottoson. Men jeg lander allikevel på Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen (Tiden) som min favoritt. Are Kalvø har så rett når han skriver: “Drangsholt er ein av dei svært få norske skjønnlitterære forfattarar eg veit om som faktisk er morsom, med overlegg…» Winterkrigen er Stigen Drangsholts beste så langt, synes jeg. Jeg liker hvordan romanen mikser tyngde og letthet, humor og alvor. Smart er det også. «Boka er ikke på bestselgerlistene, sier du? – What the Foucault», som Ingrid Winter ville ha sagt.