– Du kan ha kongebilde på veggen selv om du ikke er rojalist, sier Eva Marie Bentsen. Fotoboken «Helt konge» er bevis på dette.
– Portrettene du henger opp på veggen i eget hjem sier veldig mye om deg som person, forteller Eva Marie Bentsen.
De aller fleste har bilder i hjemmene sine. Det er gjerne familie som er motivet for bildene man stiller frem, men i mange norske hjem pryder også kongefamilien veggene. Bentsen har i boken Helt konge (Pitch) sammen med fotograf Elin Høyland samlet fotografier av ulike kongebilder nordmenn har hengende på veggen.
– Da Elin viste meg bildene hun hadde tatt av de kongelige motivene, var jeg ikke i tvil om at vi måtte utgi en bok. Dette er en kulturhistorisk reise gjennom Norge, men det er også en sosialantropologisk og kunsthistorisk reise. Veggene er fotografert slik de var, uten å pynte eller fjerne noe. Det autentiske har vært nøkkelordet, både når det gjelder bilder og tekst.
Foreviger kongebildene
– Bildene er tatt over en tiårsperiode, og alle fylker i Norge er besøkt, forteller Bentsen.
Ideen startet i 2006, da Høyland besøkte Obrestad fyr på Jæren. Her knipset hun et bilde av Kong Olav som hang på veggen i fyrrommet.
– På reisene rundt i landet i arbeid som fotograf fortsatte Elin å legge merke til disse kongebildene hjemme hos folk, på kommunehus og lignende. Det er et fantastisk prosjekt, hvor det er vært nedlagt mye arbeid, sier Bentsen.
Hun forteller at det har vært viktig for dem å bevare denne kulturarven for fremtiden.
– Med denne boken får kongebildene leve videre. Ettersom tiden går vil disse veggene få et annet uttrykk. Bildene/plattene vil bli tatt ned fra veggen og finne veien in i et nytt interiør, en ny tid vil forme dette. Så det var viktig å få dokumentert hvordan disse bildene er integrert i norske hus og hjem, ellers kunne de jo bli glemt.
– Det har fått en renessanse
– Vi valgte å skrive fortellingene til de som eier kongebildene som er avfotografert. Da fikk vi frem historiene, noe som ga en stor styrke til fotografiene vi valgte å ha med i boken, sier Bentsen – og legger til at alle historiene er ulike:
– Noen har arvet bildene og beholdt dem av affeksjonsverdi, andre er monarkister på sin hals, og noen husker hvor samlende kongefamilien virket under krigen. Men så har det også blitt litt trendy igjen, særlig blant de som er opptatt av retrostilen. Det er mange som har klassisk, møblerte hjem, som også har begynt å dekorere med kongebilder. Det har fått en renessanse.
– Hvordan fant dere frem til folk?
– Det var tips som kom underveis. Folk som kjente noen, som kjente noen. Det var en skattejakt, og veien ble til mens vi gikk. Men folk var veldig imøtekommende og åpnet gledelig opp hjemmene sine for oss.
Helt konge gir derfor et unikt innblikk i norske hjem, og formidler hvorfor kongebildene betyr så mye for mange. Men boken holder seg unna noen akademisk undersøkelse av fenomenet.
– Det var et bevisst valg, vi ville heller fokusere på historiene bak bildene. Det var også helt bevisst å ikke inkludere noen utedoer. Mange har jo kongebilder der, men Helt konge handler om de som har hengt opp bilder innendørs.
Har selv kongen på veggen
– Du kan ha kongebilde på veggen selv om du ikke er rojalist, for det er historie, sier Bentsen.
Men de fleste som har kongen hengende i stua må sies å ha en forkjærlighet for dagens eller tidligere kongepar.
– Vi har truffet mennesker som har viet hele rom i huset sitt til kongefamilien, som da gjerne blir kalt kongerommet. Essensen i boken er at folk har en veldig godhet og respekt for kongefamilien. De har en sterk posisjon i Norge.
– Har du selv kongefotografier hjemme?
– Ja. Med en gang prosjektet begynte, kjøpte jeg min første platter. Nå har jeg fem, forteller Bentsen, og legger til:
– Det er ikke nødvendigvis slik at dette er noe alle bør ha i hjemme sine, men det er et historisk sus over det, og ikke minst mye kjærlighet. Gjennom dette prosjektet har vi sett hvor mye kongefamilien betyr for så mange mennesker. Og bare det i seg selv er veldig flott.