Ut og selge bøker

Vegard og Krister reiser landet rundt med bøker fra de litt mindre forlagene i bagasjen.

De var to unge bokentusiaster som syntes jobben de hadde var litt kjedelig. Så da startet de Bokservice. Nå hjelper de en rekke mindre forlag med å få oppmerksomhet rundt utgivelsene.

 

– Vi blir ikke rike, men det er fryktelig gøy, sier Vegard Bakken (25) og Krister Riis Falch (29). I dag legger de ut på en Norges-turné som kan få en hvilken som helst popstjerne til å bli misunnelig.

– Vi skal besøke 160 bokhandlere før februar er omme, sier Krister.

– I tillegg til ca 20 her i Bergen, hvor vi bor, sier Vegard.

 

DSC01694
Bokselger: Vegard Bakken

Personlig oppmøte er gull

Bokservice ble stiftet i 2013, og har to medarbeidere. Vegard er fra Ulsteinvik på Sunnmøre og har markedsføringsutdannelse fra BI i Bergen. Før han begynte med bøker jobbet han for en kunsthandler, og flyttet derfra over i bokbransjen til Panthera publishing i 2009. Etterpå var han med på å starte en bokhandel i Trondheim.

– Der skjønte jeg at det var lettere å motta informasjon fra folk som faktisk oppsøkte deg personlig. Det er blitt hele ideen bak det vi driver med. På salgstallene kan vi lett se hvor vi har stilt opp personlig for å fortelle om bøkene, forteller Vegard Bakken.

 

I skole hos Liedl

DSC01690
Bokselger: Krister Riis Falch

Krister er vokst opp delvis i Oslo og delvis i Bergen, og begynte som 19-åring i den tyske dagligvarekjeden Liedl, som hadde en gjesteopptreden i Norge noen år. Han jobbet i butikk både der og andre steder og steg i gradene. Senere har han også rukket å arbeide som salg- og innkjøpssjef i flere bransjer. I fjor joinet han kameraten Vegard og begynte på heltid i Bokservice.

– Hva er ideen bak foretaket?

– Å formidle litteratur. Og å gjøre det på best mulig måte. Vi jobber på oppdrag fra en rekke forlag, og oppgaven er å gjøre bokhandlerne oppmerksom på bøkene deres, sier Krister Riis Falch. – Den sikreste måten å få formidlet ting på er ansikt til ansikt.

 

Vil være fleksible

Noen forlag bruker telefonen som salgsredskap, mens andre reiser rundt og møter bokhandlerne personlig. Nå skal Vegard og Krister besøke 180 bokhandlere på en kort måned. Det tar tid og det koster penger. Er det liv laga å holde på slik?

– Vi samarbeider med forlagene om turneen, og vi har som sagt målt at resultatene blir bedre ved personlig oppmøte. For begge parter er det hyggeligere opplevelser enn å snakke i telefon, sier Vegard Bakken.

– Men bransjen er i kraftig endring. Bokhandler legges ned, e-bokmarkedet vokser. Hva tenker dere om det?

– Vi vil alltid være fleksible og endre oss etter markedet.

 

DSC01699

 

Tromsø – Bergen i bil

Turnébilen til Bokservice legger i vei fra kontoret på Skjold i Bergen og nordover derfra grytidlig i dag. Den er lastet med bøker fra Aller media, Vendetta forlag, Gursli Berg forlag og Hegnar media. Tidligere var også Silke forlag, som nå er kjøpt av Vigmostad og Bjørke, blant kundene, I tillegg har guttene hatt noen oppdrag for Juritzen.

– Vi gleder oss. Vi har vært på turné før. I fjor reiste vi i bil til Tromsø og tilbake til Bergen og besøkte et voksent antall bokhandler på 14 dager. Heftig, men moro, sier Vegard Bakken.

– Og bokhandlerne vil gjerne ha dere på besøk?

– Det vil de. Bokhandlerne er utrolig oppegående og kunnskapsrike folk, som naturlig nok gjerne vil vite hva som skjer på bokfronten, også på mindre forlag. De snur seg fort og hiver seg gjerne med på trender. De er flinke til å høre på kundene sine. Også med en bransje i endring.

 

Norge rundt – nesten

Totalt 160 bokhandlere i Sør- og Midt-Norge kan glede seg til besøk av Vegard og Krister. Her er stedene som får besøk på turneen i februar:

Førde, Stryn, Volda, Ørsta, Ulsteinvik, Ålesund, Vestnes, Molde, Trondheim, Stjørdal, Levanger, Verdal,  Steinkjer, Orkanger, Melhus, Jessheim, Kløfta, Sørumsand, Strømmen, Lørenskog, Kolbotn, Vinterbro, Ås, Ski, Vestby, Moss, Sarpsborg, Torp, Fredrikstad, Halden, Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Elverum, Horten, Nøtterøy, Tønsberg, Stokke, Sandefjord, Larvik, Skien, Porsgrunn, Stathelle, Kragerø, Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Vennesla, Egersund, Nærbø, Bryne, Klepp, Sandnes, Stavanger, Hafrsfjord, Skudeneshavn, Åkrehamn, Kopervik, Haugesund, Aksdal og Stord.

 

I tillegg skal guttene besøke ca 20 bokhandlere i Bergen og omegn før måneden er omme.