Ut i verden

Luke 12: Hun debuterte denne våren og boken er allerede solgt til utlandet.

Liv Marit Weberg blir lagt merke til utenfor Norge.

Liv Marit Weberg studerer til master i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, og har tidligere gått på Norsk Barnebokinstitutt. Hun debuterte denne våren med ungdomsromanen Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til (Aschehoug). Her skriver Weberg om en ung kvinne som flytter til Oslo for å studere og som isolerer seg fra andre mennesker. Boken er allerede solgt til Tyskland og Danmark.

 

Luke 12 omslag

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Jeg husker ikke hvordan jeg ble oppmerksom på den danske forfatteren Christina Hagen, men hun har gitt meg den aller mest forstyrrende leseopplevelsen i år, på en god måte. Boka heter Boyfrind. Det er en slags styggvakker coffeetable-bok som blant annet inneholder veldig eksplisitte fotografier. Teksten er skrevet med håndskrift på et ukorrekt engelsk, som forfatteren selv kaller “Beverly Hills 90210-engelsk”. Jeg-fortelleren skriver om det ambivalente forholdet til ”Boyfrind”. Boyfrind blir ikke egentlig beskrevet som en person, han er heller den størrelsen hun måler seg selv, og sitt språk, opp mot. Boyfrind er et utrolig fengslende portrett av en selvdestruktiv ung jente. Dessuten inneholder den verdens mest kyniske, og kanskje også beste, beskrivelse av sjalusi: ”I am afraid that other girls, girls at the beach, are interested in the cock belonging to me at the moment. I would consider it very shameful if I lost that cock, my eyes are constantly searching for enemies.”

 

Hva leser du selv for tiden?

Nå leser jeg en helt fersk ungdomsroman som min tidligere medstudent Asye Koca har gitt ut: Yoko Onur – et balleliv. Og Kirsten Hammands En dråbe i havet.

 

Hvilke tre bøker anbefaler du?

Goliat av Tom Gauld. En tegneserieroman om David og Goliat sett fra kjempens perspektiv. I Gaulds fortelling er Goliat en rolig kjempe som ikke ønsker å krige i det hele tatt. Han foretrekker papyrusarbeid. Vi vet godt hvordan det ender, men den er spennende til siste slutt. Og man blir veldig glad i Goliat.

Orgien, og andre fortellinger av Nina Lykke. Fortellinger om små og store ting, masse mellommenneskelig drama og en del smålige mennesker, jeg fikk veldig sansen.

Jeg vil ha tilbake hatten min av Jon Klassen. Bildebok som også bør leses av alle voksne, fordi den er så morsom.

 

 (Foto: Aschehoug)