Tilbaketrekning

Kirsti Bloms nye roman handler om maleren Jean, som tekker seg helt tilbake - for å bli i stand til å male sant.

Kirsti Blom har skrevet en rekke bøker i flere forskjellige sjangere. Nå er hun klar med en ny roman. I Av jord vil hun undersøke hva det innebærer å trekke seg helt tilbake fra andre mennesker.

 

Forfatter: Kirsti Blom. 63 år

Aktuell med: Av jord. Roman. Oktober forlag.  

Av jord handler om tilbaketrekning for å nå fram til poesien slik at Jean, hovedpersonen kan bli i stand til å male sant. Den forteller også om et livslangt, skjørt søskenforhold, Jeans eneste bro over til menneskene.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Jeg ville undersøke hva å trekke seg helt tilbake fra menneskene innebærer. Det kan være mange gode grunner til å stille seg utenfor, også i våre dager, og jeg ønsket å skrive innover i  om det å trå til siden også kunne bety å trå innenfor.

 

 

Tre favoritter:

Fernando Uroens bok. Boken har fulgt meg trofast i arbeidet med Av jord.

Vincent van Gogh. Å skrive livet. Van Gogh er inderlig og varm og skriver om bildene sine som han maler dem. En brevkunstner.

Federico Garcia Lorca. Grøn vil eg ha deg grøn. Dikt i utval. Gjendikta av Tove Bakke og Ragnar Hovland. Lorca er et mirakel å være i nærheten av, så bilderik, vital og dødsens alvorlig. Han inspirerer meg og overrasker meg år etter år.

 

Uslipt diamant:

Clarice Lispector. Nær livets ville hjertet. Utgitt i 1944 i Brasil. Da var forfatteren 23 år gammel. Forfatteren gir et intenst språk til følelser, følelser til språket, tett på emosjoner og intellektuelt analyserende. Det er humor og alvor i uventede koblinger, og mest av alt en glede i å forske i hovedpersonens eget rike indre liv.

 

Sist leste bok:

Andrew Graham-Dixon. Caravaggio. A life sacred and profane. En eventyrlig biografi om maleren Caravaggio, hans korte, vanskelige, til dels voldelige og enestående liv hvor han skapte noen av malerkunstens viktigste verk, og alltid var modellene virkelige mennesker  av kjøtt og blod og deres lidenskap og smerte malt inn i de bibelske fortellingene.

 

Hvordan jobber du?

Det varierer fra roman til roman. I romanen Av jord har jeg kjempet meg fram setning for setning for å si noe vesentlig om hva kunst er, hva væren muligens er og hva kjærlighet kan være. Romanen er skrevet i Oslo, i Numedal og i Andalucia. Når jeg arbeider sitter jeg ytterst på stolen, i konsentrert posisjon, og jobber fra morgen til kveld. Da flyr timene fort.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Det må bli min egen hovedperson i romanen Jeg så alt, om Francisco Goya.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Morten Claussen. Han er god!

 

Hvis du var kulturminister for en dag?

Doble forfatterstipendene, både i antall og i størrelse.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

…. Det kjenner jeg ikke til…

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Er novise på området.

 

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Kom heller og besøk meg i huset jeg leier i Andalucia.

 

 

(Forfatterfoto: Pernille Marie Walvik)