Sporene etter Sæterbakken

NESTE UKES BOKUTGIVELSER: I boken "Alt menneskelig" har flere generasjoner av forfattere skrevet om Sæterbakkens litterære arv.

Listen over neste ukes bokutgivelser er markant tynnere enn tidligere uker, og det merkes at vi nå nærmer oss slutten på bokhøsten for i år. Neste uke står et par store navn på tapeten, og her finner vi sterke kandidater til å havne under mangt et juletre om en drøy måneds tid. 

 

Tilbake til Fortiden

Edvard Hoem er klar med den tredje boka i serien i sin store familiekrønike, Land ingen har sett (Oktober). Vi følger to brødre gjennom deres beste år, Anton Edvard i Norge og Eilert på Alberta-prærien. Ut av krigen blir en ny tid til, og uroen får grobunn i både gamle og unge menneskesinn.

 

hoem

 

I Erik Rudengs nyeste bok skal vi derimot reise litt lenger tilbake i tid. I Konsulens døtre (Aschehoug) følger vi de fire Wiel-søstres skiftende skjebner fra vugge til grav, hvor de bruker sin nyvunne selvstendighet og kontakter for å realisere sine interesser i den brytningstiden de lever i på vei over til moderne samfunnet. Søstrene tilhørte den første generasjonen av velstående kvinner som visste de ville arve like mye som sine brødre.

 

 

Livet og døden

I år ville Stig Sæterbakken ha fylt 50 år. Da han døde i 2012, hadde han rukket å bli en av de mest innflytelsesrike forfatterne i vår samtid. I boken Alt menneskelig. En bok om Stig Sæterbakken (Cappelen Damm) har forfattere og kritikere fra flere generasjoner, blant annet Fredrik Wandrup og Karl Ove Knausgård, skrevet om de spor Sæterbakken etterlot seg og hvordan han vil bli stående i årene som kommer.

 

altmenneskelig

 

Hvert år dør det mennesker i snøskred. Men de fleste av de som oppdager gleden over toppturer på ski er opptatt av en risikofri ferdsel i naturen. Erlend Sande er neste uke aktuell med boken Trygge toppturer (Fri flyt).  Her lærer man å utforske vinterens herligste eventyr på egenhånd. Dette er et verktøy for å komme i gang med slike turer, spekket med turforslag og med fokus på terreng og skredfare.

 

tryggetoppturer

 

 

 

 

Hovedfoto: Jo Michael / Cappelen Damm