Ti pride-bøker for ungdom

I anledning Pride presenterer vi her ti homobøker for ungdom.

Mens alle gater i de største norske byene fylles av Pridedeltakere i parade heiser vi på BOK365 også prideflagget til topps denne uken og presenterer ti homobøker for ungdom.

 

Jeg gir deg sola av Jady Nelson (Gyldendal)

Frem til de er 13 år er forholdet mellom tvillingene Jude og broren Noah svært nært. Men tre år senere snakker de nærmest ikke sammen lenger. Noah forteller om de første årene, med sin forelskelse i nabogutten og forholdet til den superpopulære søsteren, mens det er hans søster Jude som beretter fra de er 16 år. Da er det Noah som henger med de populære, mens hun selv snakker med spøkelset til deres avdøde bestemor. De sitter begge med en halvdel av historien, og det burde føre dem sammen.

 

Simon og Homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli (Kagge)

 

16 år gamle Simon er ikke offisielt homo, og han stresser ikke akkurat med å komme ut av skapet heller. Men når noen truer med å røpe hemmeligheten hans, må han ta et langt steg ut av sin egen komfortsone. Særlig også etter den mystiske personen også truer med å røpe identiteten til Blue, gutten han har chattet med.

 

 

Blå er den varmeste fargen av Julie Maroh (Minuskel)

 

Clementine blir sammen med skolens kjekkas, men på tross av hans utseende og alle andres sjalusi, klarer hun ikke å gjengjelde følelsene og slår opp. Da hun ved en tilfeldighet blir med en homofil venn på lesbebar, møter hun Emma med det blå håret. Med det møtet blir hele Clementines liv snudd på hodet, og en kamp for selvaksept settes i gang.

 

 

Som ild av Sara Löestam (Gyldendal)

 

Den brennende første kjærligheten står i sentrum her. Lollo og Anna er begge på ferie på en skjærgårdsøy; Anna på sin gamle hytte og Lollo med sin rike familie. Et tilfeldig møte en varm sommerdag skal snu alle forhåpninger for sommerferien på hodet, og den uimotståelige ungdomskjærligheten oppstår. De to unge jentene En sommerlesning på høyt nivå.

 

 

Gresshoppejungel av Andrew Smith (Aschehoug)

 

Det er dømt til å bli komplisert når man er forelsket i både kjæresten og bestekompisen. Når man oppå det hele klarer å slippe løs et farlig virus som fører til at verden blir truet av to meter høye knelere er det duket for problemer. Austin og Robby opplever med andre ord noen dager uten sidestykke, når altoppslukende kjærlighet møter katastrofefrykt.

 

 

Den sommeren pappa ble homo av Endre Lund Eriksen (Aschehoug)

 

Pappaen til Arvidsjaur har oppført seg veldig rart siden mamma forlot dem til fordel for sin personlige trener. Årets sommerferie skal tilbringes i en gammel campingvogn midt i huttiheita. Heldigvis møter Arvidsjaur Indiane. Hun har en pappa som går veldig mye i bar overkropp, og som begynner å komme oftere på besøk til hans far. Det er sommeren pappa ble homo.

 

 

Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg (Oktober)

 

Jarle Klepp er en av de tøffeste på skolen. Han er sammen med drømmedama og har en kul kompis. Men så forelsker, den svært heterofile, Jarle seg i Yngve; en lyshåret tennisspiller. Han spinnes inn i et nett av løgner ovenfor vennekretsen, og mest av alt ovenfor seg selv.

 

 

The inside of out av Jenn Marie Thorne (Dial Books)

 

Når bestevennen Hannah kommer ut av skapet dagen før skolestart er Daisy klar til å flagge Pride-flagget over skolen. Når Daisys gode intensjoner spinner helt ut av kontroll med et intervju som blir spredd for vinden, er det Hannah som står i skuddlinjen. Daisy står fanget mellom hennes gode intensjoner og hennes store kjeft.

 

 

Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chobsky (Panta)

 

Charlie er en outsider, og som de fleste som føler det slik gleder han seg ikke spesielt mye til å starte på high school. Men dette forandrer seg når de eksentriske søsknene Samantha og Patrick tar ham under sine vinger, og innlemmer ham i sin sammensveisede gjeng. Her får han sine første møter med narkotika, homoseksualitet og sterke vennskapsforhold.

 

 

Saltets pris av Patricia Highsmits (Pax forlag)

 

Dette er boken bak filmen Carol. Vi befinner oss i New York på 1950-tallet, hvor nitten år gamle Therese tar seg en deltidsjobb i en leketøybutikk. Her møter hun Carol, en eldre og gift kvinne. Therese blir hodestups forelsket, og det skal forandre henne for alltid. En historie om forbudt kjærlighet, båndene pålagt av samfunnet og om det å finne seg selv i en verden hvor samfunnet mener du ikke passer inn.

 

 

 

Hovedfoto: Wikimedia Commons