Ti krimbøker du kan glede deg til

Jo Nesbø er i april klar for verdenslansering av «Macbeth», som er hans bidrag til Hogarth Shakespeare-prosjektet.

I anledning 400-årsjubileet for Shakespeares død har anerkjente forfattere blitt invitert til å lage sine egne moderne versjoner av hans stykker. Nesbø er en av disse, og har valgt seg Macbeth.

I Nesbøs versjon er den korrupte politimesteren som har styrt industribyen ned i en hengemyr av korrupsjon, kriminalitet og kaos, endelig død. Med dette er folkets håp tent, og maktkampen i gang. Førstebetjentene Macbeth og Duff, tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, har begge markert seg i kampen mot byens to rivaliserende narkotikabander. Nå slåss de om samme høyere stilling i politiet. Imens legger Lady, byens mektige kasinoeier, ambisiøse og morderiske planer for seg og elskeren sin, Macbeth.

Men Nesbø er ikke den eneste som utkommer med en krimbok denne våren. Her er ti bøker du kan glede deg til:

Ingar Johnsrud: Korset (Aschehoug)

Korset er den avsluttende boken om Beier, og starter som de fleste kriminalfortellinger med et drap. En av myndighetenes mest betrodde menn blir funnet død i en vaskehall. Når også en kjent TV-journalist som jaktet hemmelighetene hans forsvinner, må Fredrik Beier brette opp ermene. Det viser seg raskt at Beier og hans partner Kafa står ovenfor en mektig fiende, som alltid er ett steg foran.

 

 

Shari Lapena: En fremmed i huset (Gyldendal)

Dette er en psykologisk spenningsroman fra forfatteren bak bestselgeren Naboparet, og stiller spørsmålet om hvor godt du kjenner dem du bor med. Karen og Tom er lykkelig gift, men etter Karen havner i en trafikkulykke i et skummelt strøk forandres alt. Hun husker ingenting av ulykken, eller hvorfor hun befant seg på den siden av byen. Og når hun kommer hjem, er hun sikker på at noen har vært i huset hennes. Politiet tror henne ikke – de tror hun prøver å skjule noe.

Clare Mackintosh: La meg være (Cappelen Damm)

For et år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, sliter med å forholde seg til foreldrenes død. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge …

Yrsa Sigurdardottir: Syndsforlatelse (Kagge)

En tenåringsjente blir brutalt slått til døde på kinoen der hun jobber. Videoklipp der hun ber om tilgivelse blir sendt til vennene hennes fra snapchatkontoen hennes. Når hun endelig blir funnet, er kroppen hennes merket med et 2-tall. En tenåringsgutt møter samme skjebne noen dager senere, og igjen sendes klipp der han ber om nåde ut i sosiale medier. Liket hans blir funnet merket med et 3-tall. Huldar blir involvert i etterforskningen, likeså barnepsykologen Freyja, som raskt mistenker at mordene er mobberelaterte – og at det handler om hevn.

Øistein Borge: Jeg er nummer 13 (Font)

Øistein Borge returnerer denne våren med den tredje boken om kriminaletterforsker Bogart Bull. I Jeg er nummer 13 tar Borge nok en gang leseren med tilbake i tid, og Bull må løse en krimgåte som utspiller seg mot spennende historiske og politiske baktepper i Europa. Handlingen starter nemlig med et grusomt drap i Amsterdam som har tråder tilbake til invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968.

 

Jørgen Brekke: Alle kan drepe (Juritzen)

(Foto: Elin Iversen)

Sommeren 1992: Fem studenter knytter et helt spesielt bånd under en sommerjobb i idylliske Norrtälje. Selma spår at en av dem vil ende opp som drapsmann. Er det en lek, eller mener hun alvor? Sensommer 2014: En avdanket forfatter får en plutselig bestselger med kriminalromanen «Alle kan drepe». Et drapsoffer blir funnet uten øyne i sitt hjem i Trondheim. Førstebetjent Odd Singsaker slites mellom familielivet og en dramatisk etterforskning.

 

Jan-Erik Fjell: Gjemsel (Juritzen)

Tjuetre år gamle Hedda Back blir funnet drept i Sandefjord. To år tidligere rømte seriemorderen Stig Hellum, kalt Plysteren, under en fangetransport. Drapet på Hedda bærer Plystrerens signatur, og politiet intensiverer jakten på ham. Anton får ansvaret for etterforskningen, sammen med Torp, som nå har fått jobb i Kripos. I 2007 forteller Nathan Boyd sin historie på en dødscelle i Texas. Hva er sammenhengen mellom denne historien og drapene i nåtid?

Anna Ekberg: Kjærlighet for voksne (Bazar)

Dette er en roman om ekteskap, om hvem som ofrer mest i et forhold, om parforholdets vinnere og tapere, om lidenskap, sex og mord. Christian og Leonora lever det perfekte liv og har et godt ekteskap. De bor i et drømmehus med utsikt over Vejlefjord og sønnen deres er nettopp erklært frisk etter lang tids sykdom. Men så oppdager Leonora at mannen har en affære med en annen kvinne. Det snur opp ned på hennes oppfatning av ham, seg selv og livet deres sammen. Leonora innser at hun risikerer å bli forlatt, og hun tar en beslutning, det skal ikke skje, uansett hvilke midler hun må ta i bruk.

Stephen og Owen King: Søvnen (Juritzen)

Over hele verden blir kvinner rammet av et virus. Når de sovner, skjer det noe rart med dem, og hvis de blir vekket, blir de ekstremt voldelige. I den lille byen Dooling i West Virginia sprer viruset seg i et kvinnefengsel. Der berøres alle de innsatte, utenom én; Evie. Snart begynner ryktene å gå om den mystiske kvinnen som kan sovne og våkne igjen helt uberørt. Er hun et medisinsk under, eller må hun drepes? Mennene er overlatt til seg selv og kjemper mot hverandre, mens politimesteren i Dooling kjemper for å holde seg våken. Samtidig er de sovende kvinnene i ferd med å åpne øynene for en helt ny verden.

Robert Harris: Konklave (Cappelen Damm)

Robert Harris er kjent for sine thrillere fra senantikkens Roma. Til våren returnerer vi til Den evige stad, men dog i moderne tid. Konklave starter med pavevalget i Det sixtinske kapell. Når konklaven trekker ut, favoritter faller fra og ubehagelige sannheter kommer til overflaten er det duket for et mer nervepirrende pavevalg enn tidligere. Og ingen av de tilstedeværende kan forutsi hemmeligheten som den kommende paven bærer på.

 

 

 

(Hovedfoto: Thron Ullberg/Salomonsen)