Synnøves system

SAKLIG ONSDAG: Synnøve Skarbø er en av få som faktisk liker å rydde, og hun mener at hvem som helst kan rydde seg lykkelig.

Å være rotete er en last mange av oss bærer med seg. Hadde det ikke vært deilig å rydde en gang for alle, og aldri måtte rydde igjen? Dette er ikke nødvendigvis en utopisk drøm – i følge Synnøve Skarbø kan du faktisk rydde deg lykkelig.

 

Synnøve Skarbø er mest kjent fra TV som programleder. Synnøves system (Fym) er hennes første bok, og også en svært personlig en. Den starter da Synnøve var en 40 år gammel nybakt mor med fødselsdepresjon, som i jakten på å finne tilbake til sin egen lykke begynner å rydde. I all ryddingen fant hun ut at det ikke handler om system i hverdagen, men heller å rydde plass til det som er viktig i livet.

Synnøves system viser hvordan man ved en ryddigere hverdag får mer tid til de hyggelige tingene i livet, enten det er familiestunder eller etterlengtet alenetid.

 

 

synnoves-system

 

 

Navn: Synnøve Skarbø

Aktuell med: Synnøves system (Fym)

 

 

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boka?

Jeg har gått og ruga på en ryddebok i mange år, og hadde faktisk en på gang med et annet forlag for mange år siden. Men den gangen ga jeg opp underveis, for jeg følte ikke jeg fikk dreis på skrivinga. Denne gangen, derimot, hadde det skjedd så mye i livet mitt som gjorde at jeg hadde tatt ryddinga til et nytt nivå – og det gjorde skriveprosessen enklere.

 

Hva er din ryddefilosofi?

Hvis du tar rotet med rota en gang for alle, så slipper du å bekymre deg for rot noensinne igjen. Da kan du bruke livet ditt på morsommere ting enn å rydde.

 

Kan man virkelig rydde seg lykkelig?

Ja. For meg ble det i alle fall en lykkepille å se at jeg gradvis fikk orden på omgivelsene. Jeg tror at de aller fleste får det bedre inni seg når de har det ryddig rundt seg.

 

Hvordan skiller din ryddebok seg fra de andre som er på markedet nå?

Den største forskjellen er nok at min bok er like mye en selvhjelpsbok som en ryddebok. Dette er ikke bare en oppskrift på hvordan du får kustus i skuffer og skap, men en personlig beretning om hvordan jeg kom meg ut av en vanskelig periode i livet mitt.

 

Tre egne favoritt-dokumentarbøker som du vil anbefale videre?  

Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn. Jeg ler meg i hjel av Agnes Ravatn og forguder alt hun skriver.

Jeg skal fortelle deg min hemmelighet av Petter Stordalen og Jonas Forsang. Inspirasjon fra perm til perm.

Komlelandet av Kjartan Brügger Bjånesøy. Hadde aldri trodd jeg kunne bli rørt av potetball, men jeg strigråt fra første side.

 

 

Hovedillustrasjon: Synnøves system/Fym forlag