«Sveriges beste bestselgere»

Svenska Dagbladet går nye veier og lager bestselgerliste basert på en kombinasjon av anmeldelser og salg.

– En god inngang til kvalitetslitteratur og bøker som ellers kan være vanskelige å oppdage, sier SvDs kultursjef Lisa Irenius (bildet).

 

«Sveriges beste bestselgere» er hva Svenska Dagbladet skal rangere i sin nye litteraturliste, som får premiere i morgen. Der skal både kommersiell suksess og litteraturanmeldelser telle.

Det er medarbeiderne i avisens kulturredaksjon som sammenstiller bestselgerlisten, som vil bli publisert hver onsdag fremover.

– Kritikerlistene er en veldig god inngang til kvalitetslitteratur og bøker som ellers kan være vanskelige å oppdage, sier Svenska Dagbladets kultursjef Lisa Irenius.

 

Uten Kepler

– Det som kritikerlistene ikke fanger opp, men som bestselgerlistene derimot gjør, er hvilke spørsmål, forfattere og temaer leserne er mest interesserte i for øyeblikket. Tradisjonelt har disse to listetypene sett ganske ulike ut. Men SvDs liste har ambisjoner om å fange opp bøker som går hjem både hos kritikere og lesere. Bestselgere som ikke har vært likt av anmelderne kommer dermed ikke gjennom nåløyet. Det gjelder for eksempel Kaninjägaren av Lars Kepler, som akkurat nå topper bestselgerlistene i Sverige, sier Irenius. – Den har rett og slett ikke fått gode anmeldelser. Vi vil liste opp de beste bestselgerne og kunne garantere våre lesere at dette er bøker som ikke bare seler bra, men også er godt likt av kyndige bedømmere.

 

De 100 mestselgende

I praksis foregår utvalget slik: Kulturredaksjonen tar utgangspunkt i de 100 mestselgende titlene i Sverige hver uke – både faglitteratur og skjønnlitteratur – basert på statistikk fra Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen. For å komme inn på SvDs liste kreves så at en bok har fått overveiende god kritikk i minst to av landets hovedorganer for litteraturkritikk: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen og Sveriges Radio.

– Det er selvsagt ingen eksakt vitenskap å tolke litteraturkritikk. Vi veier inn i hvor stor grad anmeldelsen er positiv, og forbeholder oss retten til å gjøre den bedømmingen. I den digitale listen, lenker SvD også videre til anmeldelser i mindre aviser, for å lokke de digitale leserne til å ta del i litteraturkritikken.

 

(Foto: Dan Hansson / Svensk Bokhandel)