Han har skrevet om Apache-indianere, Vladimir Sjilikovskij og Arne Bendiksens sin bror. Og vi elsker alt sammen. Og ham.
Det er en herre som har satt spor etter seg i opptil flere litterære sjangere som fyller 70 år i dag. Stig Holmås debuterte med diktsamlingen Vi er mange i 1970, og skjøt i gang en forfatterkarriere som har vart i 46 år – til nå.
Det var riktignok ikke alle som syntes det var like stas den gang. Særlig diktet «Oslo-notater» fra debutsamlingen falt en stortingsrepresentant fra et borgerlig parti tungt for brystet. Diktet handler om en utflyttet bergenser som en dag skal komme tilbake til Bergen med en Colt 45 i høyre hånd: Du er et rævhol og du er et rævhol og du og du og du, skal han si når han kommer hjem.
Åndsverkloven
Stortingsrepresentanten ønsket å informere sine kolleger om hva slags søppel det ble gitt statsstøtte til i Norge, men han ønsket selv ikke å ta ordet «rævhol» i sin munn. I stedet trykket han opp diktet og delte det ut i salen. Han glemte bare at å mangfoldiggjøre kunstverk uten tillatelse faktisk er brudd på åndsverkloven, som han altså brøt med brask og bram – fra Stortingets talerstol.
Å si at Stig gliste litt i skjegget er ingen overdrivelse.
Markegaten
Senere skulle forfatteren fra Løvstakksiden i Bergen, som egentlig er utdannet bibliotekar, gjøre seg landskjent for sine oppvekstskildringer. I Guttene fra Markegaten får han folk til å le seg fordervet av minnene til Hjalmar Bue. Historien der gamle kommunisten Sveiseren dresserer schæferen Josef til å angripe folk når han roper «Ta Trotskij» er kostelig lesning. Det er også historien der guttegjengen blir helt ville når ryktene går om at selveste Arne Bendiksen sin bror skal besøke enkefru Kristiansen i Markegaten.
Og kanskje ler vi aller mest i kapittelet «Snop», der vi går gjennom femtiårenes godteri sammen med en virkelig kjenner, en historie som også tar det endelige oppgjøret med kokosnøtten, som altså slett ikke er snop, tross sitt eksotiske og pirrende rykte.
Tordensønnen
Størst inntrykk på den oppvoksende slekt har imidlertid Stig Holmås gjort med sin fantastiske serie om apacheindianeren Tordensønnen, fosterbroren til den store høvdingen Cochise.
Det er syv vidunderlig vakre og tragiske bøker som mine egne barn nesten kan utenat etter mange gangers lesing. Herregud hvor grepet vi var av historien om apachenes undergang der vi satt og lå og hadde felles opplesning på sengekanten. Og herregud så glade vi var i Tordensønnen, Cochise, Villgåsen, Victorio og slektningene deres. Ingen har fortalt apachenes tragiske historie på en vakrere måte enn Stig Holmås.
Bergen – og Portugal
Men det er mer. Mye mer. Fra sitt hjem i Bergen og andre hjem i Portugal har Stig Holmås gitt oss romaner som står som bautaer i norsk litteraturhistorie.
O.K. Corral er en videreføring og dystrere variant av Guttene i Markegaten. Mens Flukten fra kemneren eller den veldige lengselen i bodyen min sneier innom et tema Stig Holmås ikke vil, men har vært nødt til å forholde seg til: Kemneren. En fryktet forfølger gjennom et 70 år langt liv.
Og det er enda mer: Hvem skriver tekstene til «Kvinner på randen»? Stig Holmås, selvsagt. I hvert fall en god del av dem. Og hvem er far til stortingsrepresentant Heikki Holmås, og minst like politisk engasjert som ham? Jepp, Stig Holmås.
Hvem er konge på Facebook og medlem av gruppen «Leyton Orient – en fotballklubb med sjel», samt svært ivrig fugleobservatør og bildeposter? Gjett!
17 typer regn
Og hvem har skrevet verdens mest poetiske skildring av fenomenet «regn» i romanen Regn? Der femtitallsbrødrene Ole Johan og Bjørnar vokser opp med en far som jobber på Vervarslinga på Vestlandet og som er lideskapelig opptatt av jobben.
«– Her i byen har vi musk og yr, sa far, – og duskregn og sipregn. Vi har vanlig regn, regnbyger, flobyger, høljeregn, styrtregn, pøsregn og plaskregn. Vi har drivregn, valleslette og sludd. Og så har vi snø, våt eller tørr. Pluss hagl, selvsagt.» (Regn, Gyldendal 2008).
Å, for en vakker bok om brødrekjærlighet, regn og hurtigløp på skøyter. Med den enarmede sovjetiske skøyteløperen Vladimir Sjilokovskij som ledestjerne og gjennomgangsfigur.
Og det kommer mer: For Stig Holmås er ingen pensjonist. Det kommer en ny roman ganske snart, tror vi. Og går alt som det skal blir det film av Regn. Stig er godt i gang med filmmanuset.
Og vi gleder oss.
«Jeg er så glad i deg, Olla», sier Bjørnar til broren sin på siste side i Regn.
Replikken er en tåreutløser av det gode slaget. Vi er så glade i disse brødrene vi også, og vi gjør Bjørnars ord til våre idet vi gratulerer opphavsmannen med dagen:
– Vi er så glade i deg, Stig. Måtte du beholde helsen, lykken og skrivegløden i mange, lange, produktive og fine år til …