Sommervær

Øystein Hauge.

LYRISK: Norsk sommervær skal man være forsiktig med å kommentere.

Min bror sammen med sin bedre halvdel, ferierer denne uka på Nordvestlandet. Værmessig kan dette være risikofylt. Den siste rapporten jeg fikk var regntung. Men plutselig skinner sola!

Jeg vet ikke om Carsten og Kathrine har tenkt seg innom Fræna i Romsdal. Men om de så gjør, treffer de kanskje en av mine favorittlyrikere, Øystein Hauge.

Dikteren Øystein Hauge (f. 1956) er opprinnelig fra Vegårshei i Aust-Agder, men er nå bosatt i Fræna. Hauge debuterte i 1991 med den fornøyelige, høyst alternative, litteraturhistorien Forfatterliv og røre. I 2000 kom det store litterære gjennombruddet med haikudiktsamlingen Grønt. Etter denne har det kommet seks samlinger, alle til svært gode kritikker. Samlingen Fotografi av to som danser – dikt om oppveksten på Sørlandet på 60-tallet – ble av Dagbladets lesere kåret til Årets diktsamling i 2005. For diktsamlingen Predikanten (2011) ble han hedret med Sørlandets litteraturpris. I fjor sommer kom samleutgaven Oktobersong.

Få norske lyrikere er like rett fram og liketil, samtidig hjertevarm som Hauge. Han varier i formen, noen ganger nesten som i et flanneri, andre ganger punktvis og hardtslående. Som her i dette diktet omhandlende Vestlandsværet: