– Snedig og intelligent krim

Sven Petter Næss (foto: Tine Poppe)

KRIMANBEFALING: Sven Petter Næss anbefaler en av sine nye krimfavoritter som påskelektyre.

Sven Petter Næss er i disse dager aktuell med sin fjerde bok om Hariander Singh, Passasjeren. Denne gangen jobber han i Oslo-politiet og må etterforske drap på drosjesjåfører i byen.

– Den har blitt beskrevet som en klassisk whodunit, og det synes jeg passer godt. Det er også min første rene Oslo-krim, hvor vi bl.a. får et innblikk i taxinæringen, sier Næss.

Hva må en god krim inneholde?

– Spenning, driv, gode karakterer og helst en overraskelse eller to. En god krim kan selvfølgelig inneholde mye annet, som humor og samfunnskritikk, men de fire ingrediensene bør være på plass.

Hva konsumerer du av krim på andre plattformer?

– Jeg liker en god krim-serie. Den siste tiden har det gått i Bosch, The Bay og de nyere Agatha Christie-tolkningene til Sarah Phelps. Og bedre politikrim enn klassikeren The Wire finnes ikke.

Krimlesing eller krimskriving i påsken?

– Det blir begge deler. Jobber med et nytt Harinder Singh-manus, samtidig som jeg har noen nye godbiter liggende fra Geir Tangen, Val McDermid, Peter Swanson og Jane Harper. Jeg kommer ikke til å kjede meg i påsken.

Her er Sven Petters tre egne krim-favoritter

Håkan Nesser: Sjakk under vulkanen

– Jeg er en stor fan av Nesser, særlig bøkene hans om Gunnar Barbarotti. I den siste etterforsker han forfattere som forsvinner mens de er på bokturné. Snedig og intelligent krim.

CJ Tudor: Krittmannen

En ny favoritt, historiene grenser mot grøssere. I debuten hennes klaffer alt fra første avsnitt. Neglbitende spenning.

Peter Swanson: De som fortjener det

– Swanson skriver krim i beste Patricia Highsmith-stil, om svindlere, psykopater og andre tvilsomme karakterer. Og det er sjelden mer underholdende enn i denne boken, som foreløpig er hans beste. Det verste er at han får deg til å sympatisere med hovedpersonen, Lily, selv om hun gjør fæle ting.