–Skammer meg over debatten

–Handke er ikke til salgs. Det er ikke mange forfattere jeg kan si det om, mener Karl Ove Knausgård, og betegner den norske Handke-debatten som forskrudd.

–Nå når Handke demoniseres i norske medier, og helt uhyrlige og sykelige tendensiøse lesninger tas for god fisk i kulturredaksjonene, er det viktig å huske at han ikke har drept noen, sier Karl Ove Knausgård til Morgenbladet.

Søndag kommer det østerrikske forfatteren til Oslo for å motta den internasjonale Ibsenprisen, noe som har vært svært omdiskutert. Nå kaster Knausgård seg inn som støttespiller til Handke og prisutdelingen, fordi han mener det mangler motstemmer i den norske debatten.

I fjor utga Knausgård Handkes roman Det store fallet på sitt forlag Pelikanen.

 

Ikke til salgs

–Handke er en forfatter av Vesaas’ og Thomas Bernhards format. Det er ikke mange av dem, kanskje ti i hver generasjon, og nå snakker jeg om hele verden, sier Knausgård til Morgenbladet, og fortsetter: –Handke søker det som ikke er allment, det sin ikke kan overføres fra det ene til det andre uten å miste noe. Dette er det motsatte av totalitært. Det er det motsatte av fascisme. Det er også det motsatte av kommersialisme. Handke er ikke til salgs. det er nesten ingen andre jeg kan si det om. Nesten alle er til salgs for penger.

 

–Handke blir stemplet

Morgenbladet vier debatten rundt Handke-prisutdelingen hele fem sider i ukas avis. Blant stemmene som slipper til er Scott Abbott, professor i filosofi ved Utah Valley-universitetet:

–Er Handke en «serberelsker»? Ja. På sammen måte som han er en «niggerelsker», en «araberelsker» og en «sigøynerelsker». Men mest av alt elsker Handke omhyggelige lesere. Tekstene hans beveger seg fra en posisjon til en annen, og de krever omhyggelige lesere for å unngå fordømmelse. Men dette er Handkes største problem som forfatter, for han blir ikke lest omhyggelig. Han blir stemplet.

 

Feil forventninger

Forlegger, kritiker og Vagant-redaktør Audun Lindholm mener at det har vært feil forventninger til juryen:

– Enkelte snakker om juryen som om den har skrevet en debattartikkel og forventer at de skal oppføre seg som kritikere, forsvare sine synspunkter og møte motargumenter med nye argumenter og moteksempler. Det er ikke slik en jury ter seg.