SKAM mellom permer

Nå kommer TV-serien SKAM ut i bokform, som første utgivelse fra Stordalen-forlaget Armada.

SKAM har vært en av de sterkeste norske TV-fenomenene i nyere tid, med gjenklang langt utover våre grenser. Nå blir det bøker av det hele. SKAM-seriem blir de første utgivelse på Armada Forlag, søsterforlaget til Pilar Forlag og Capitana Forlag. Armada Forlag skal spesialisere seg på norsk og oversatt skjønnlitteratur.

Med kommentarer og tankekart

Skam-bøkene er rett og slett råmanusene til de 4 sesongene av tv-serien SKAM, akkurat slik de ble skrevet. Bøkene er designet av arkitekt- og designfirmaet Snøhetta. Bøkene inneholder ifølge forlaget scener som aldri ble spilt inn, replikker som senere ble klippet bort, og manusforfatter og regissør Julie Andems personlige kommentarer og tankekart. Første bok rommer første sesong, hvor EVA er hovedperson.

«Ble slått i bakken»

Pilar-forlegger Jonas Forsang sparer slett ikke på superlativene om SKAM:

Julie Andem er et «20-års-talent», noe Jorden bare greier å produsere hvert 20. år. Jeg ble slått i bakken fra første episode av SKAM og tenkte umiddelbart at dette var mer enn en tv-serie, det var bøker. Som forlag er man alltid på jakt etter prosjekter som kan lede Instagram-generasjonen til bokhylla, og vi er utrolig glade for at Julie og NRK valgte oss som samarbeidspartner. Manusene er sterke nåtidsromaner, ingen kan lese dem uten å bli berørt. Dette er ikke bare tv-historie, det er stor litteratur.

Dette er tekster som står seg veldig godt også på egenhånd, sier Håkon Moslet, redaksjonssjef for innholdsutvikling i NRK Nyheter og tidligere redaksjonssjef for TV og utvikling i NRK P3. Moslet beskriver manusene som «gode og komplekse».

 

Helt på grensen

Selv er Julie Andem hakket mer forbeholden:

Å gi ut disse uredigerte manusene, med skrivefeil og nørde-kommentarer, er helt på grensen for hva som er innafor komfortsonen min. Men da jeg endelig fikk se dem ferdig trykka i bokform, ble jeg stolt og glad. Jeg håper folk synes det er gøy å lese, og at noen kanskje lar seg inspirere til å skrive selv.

Den 36 år gamle manusforfatteren, regissøren og TV-produsenten Andem jobbet med serier som «Sara» og «Jenter», før hun fikk den enorm nasjonale og internasjonale suksessen med SKAM. I etterkant ble rettighetene kjøpt av Facebook, som gjorde en amerikansk remake under navnet SKAM Austin, med Andem som regissør.

Allerede i dag slippes første bok, SKAM Sesong1: Eva.