Lar leseren velge handlingen

Til daglig er han tekstforfatter og arbeider mest med humor. Nå er han bokaktuell med interaktiv roman.

Bjarte Arneson har allerede gitt ut en novellesamling, men nå debuterer han med romanen «Historien om enten Jørn eller Torgeir Bråten» som er ute på Tiden forlag i disse dager. Og det er du som leser som inviteres til å velge litt selv, når du leser boka.

«Dette er en interaktiv roman om liv og død, men også om high-fives og helium og en linerle som heter Skibladner Christian Radich. Vil du lese den, gå til side 5. Hvis ikke, legg den fra deg».

Slik omtales boka på egen bakside, og boka byr på både humor og eventyr.

Valgmuligheter: I Bjarte Arnesons nyeste roman kan leserne være med på å bestemme handlingen.
Valgmuligheter: I Bjarte Arnesons nyeste roman kan leserne være med på å bestemme handlingen.

Kron eller mynt

For eksempel gjør hovedpersonens foreldre noe som kan fortegne seg som nokså spesielt, når de kaster kron eller mynt om et så viktig spørsmål som flytting eller ikke, da de finner ut at de venter barn.

Og dermed er det interaktive i gang.

Velger du som leser kron – så fortsetter historien på side 17.

Velger du derimot mynt – blir resultatet et helt annet, og fortsetter lengre fram i boka.

– Leseren påvirker

– Interaktiv i den forstand at leseren påvirker hvilken retning historien tar, utdyper forfatter Bjarte Arneson til NTB.

– Underveis i lesningen dukker det opp valgsituasjoner. Ideen sprang ut fra tanken om hvor man ville vært i livet dersom man hadde handlet annerledes i gitte situasjoner, fortsetter han.

Hovedpersonen er egentlig én og samme person, enten Jørn eller Torgeir Bråten. Men hvilket navn han har, avhenger av valgene som leseren gjør.

– Hovedpersonen er seg selv, men to mulige oppvekster sender ham i litt ulike retninger. Det er likevel viktig å påpeke at dette ikke er noen psykologisk roman som forsøker å avdekke hvordan en personlighet dannes, sier han.

– Nok alvor

– Ikke en psykologisk roman. Men kan du likevel sjangerbestemme?

– Norsk litteratur består hovedsakelig av alvorstunge fortellinger om sterke følelser, men jeg ønsker å minne om at litteraturen kan romme mer enn dette. Ingen nasjon kan leve på alvor alene. Vi er sultefôret på eventyr. I fiksjonen står man fritt til å ta med leseren akkurat dit man vil – for eksempel til Jupiter, til ekornenes kirkegård, til byen for høytflygende heliumballonger. Likevel skriver 90 prosent om hverdagen vi allerede kjenner. Det er intet mindre enn et sløseri med fiksjonens potensial: Vi lever allerede i virkeligheten, vi trenger ikke å lese om den også, sier Bjarte Arneson som blant andre har samarbeidet med komikeren Bård Tufte Johansen. (©NTB)

 

(Hovedfoto: Ole Jakob Bøe Skattum)