Ren poesi – Del 2

Ellen Wisløff med ny diktantologi

Fjorårets storselger blant diktbøkene var antologien Ren Poesi. Opplaget rundet hele 33.000. Denne uke kom oppfølgeren: Ren Poesi – Del 2 og boka gikk rett inn på bestselgerlisten. Redaktør er som i fjor utrettelige diktformidler og KK-redaktør, Ellen Wisløff. Mange vil også kjenne igjen Wisløff fra instagramkontoen @renpoesi, hvor hennes diktvalg følges av over 50.000.

 

ellen-nr5bw-sarasvenningrudI fjor kom antologien ut på Cappelen Damm. I år har Wisløff skiftet til Aller Forlag uten at det ligger dramatikk i dette. – Jeg var fornøyd hos Cappelen Damm, men Aller Media kom med et tilbud som gjorde at jeg kunne bruke del av arbeidstiden som KK-redaktør på boka. Med ansvar for to små gutter i tillegg til krevende jobb, ble dette avgjørende, forteller Wisløff.

 

En perle

Ren Poesi – Del 2 er blitt en ny perle av ei bok. Her kan du stifte bekjentskap med mange av våre viktigste samtidslyrikere. Utvalget er i år av litt nyere dato enn fjorårets, muligens er det i år også flere dikt som sirkler rundt kjærligheten.

poesiI fjor la jeg selv boka under treet til mange av de yngre i familien. Det viste seg være en populær gave. Wisløff henter ofte fram relativt korte, treffende dikt. Selv om hun har studert litteraturvitenskap, er det intet vanskelig tilgjengelig utvalg hun gjør. Kjærligheten til dikterkunsten skinner likevel gjennom hele boka – og gjør den til en usnobbet inngang for videre poesi-interesse. Mange kan glede seg til ren poesi under treet – i år igjen.

Vi ber Wisløff velge ett av diktene fra boka. Ingen lett oppgave, men tilslutt faller hun ned på åpningsdiktet av ukas riksmålspris-vinner, Gro Dahle:

 

Godnatta til alle som angrer

på det de har gjort og det de har sagt

og det de ikke har gjort eller sagt,

til alle som ligger og reparerer,

knyter knuter på tankene,

broderer på ordene,

lapper og syr og spinner.

Ikke mer å gjøre i dag,

men kanskje i morgen, i morgen, i morgen

kan du kanskje si unnskyld.

 

Ellen Wisløff (red), «Ren Poesi – Del 2» (Aller Forlag, 2016)

Gro Dahle, «Godnatta til alle som angrer, God natt, natt» (Cappelen Damm, 1996)

 

Les også: Gro Dahle om skjulte følelser

 

(Foto: Sara Svenningrud)