LUKE 18: Mange liker seg godt i smule farvann. Forfatter Halvor Fosli kan neppe regnes blant disse, han virker trives godt på opprørt hav.
Halvor Fosli har hatt mange roller i norsk bokbransje: forlegger i Exlex forlag, redaktør for tidsskriftet Prosa, bokanmelder i Dagens Næringsliv og i mange andre medier, forlagsredaktør i Kagge forlag og i Aschehoug. I 2011 var han politisk rådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe.
Etter dette har Fosli levd som fri skribent og intellektuell før han i vår ble kulturredaktør i Document. Den stillingen ble imidlertid kortvarig, for to uker siden gikk veien videre til HRS (Human Rights Service).
Hans seneste utgivelse, Mot nasjonalt sammenbrudd. Norge i masseinnvandringens tid (2019) har vært gjenstand for bred debatt. I høst har også hans meget kritikerroste debutbok fra 1994: Kristianiabohemen. Byen, miljøet, menneska, kommet i ny utgivelse.
– Hvor tilbringer du jula i år, Halvor?
Jeg skal være hjemme i Oslo, sammen med samboer, tre av mine fire barn og med svigerforeldre som kommer over fra Bergen.
– Det blir ikke jul uten … hva?
Å lese juleevangeliet før middagen.
– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?
Jeg koser meg nå og da med å lese i Håvard Rems storslåtte diktsamling Almanakk. 365 dikt.
– Har det kommet noe positivt ut av det siste året?
Det kommer noe godt ut av alle år. Det er viktig for den mentale helsa å være takknemlig. Ikke minst for slike som meg, som har en hang til pessimisme. I år har verdien av å ha familie, en sterk statsøkonomi og gode nabolag blitt tydelig. Vi har oppgradert TV-en etter ti år, med lydplanke og subwoofer! Og så har «kassa på Rema» blitt en verdig og viktig arbeidsplass i dette korona-året, det er svært positivt. Vi må verne om respekten for alt ærlig arbeid.
– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?
Tre professorer har utgitt viktige bøker i år:
Terje Tvedt: Verdenshistorie. Med fortiden som speil
Ruud Koopmans: Islams forfaldne hus. De religiøse årsakene til ufrihed, stagnation og vold (dansk utg.)
Eric Kaufmann: Det hvite skiftet. Populisme, innvandring og de hvite majoritetenes fremtid
– Hvilken bok, som har betydd ekstra mye for deg gjennom livet, vil du gjerne anbefale andre å lese?
Det er vanskelig å peke på den ene boka… som ung student leste jeg mye Kierkegaard, Garborg og Vinje. Må jeg velge én, sier jeg Bazarovs barn av Kaj Skagen, utgitt i 1983. En god vaksine mot all slags utopisk «radikalisme».
– Beste julegaven du noensinne har fått?
En manuell reiseskrivemaskin som 15-åring. – Men det er mulig jeg kjøpte den selv for oppsparte midler…
– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2021?
At Ark og Norli blir tvangsoppløst av Konkurransetilsynet?
– Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?
Prøysen.