Refset Erna for åpen mikrofon

REFSER: Erike Fatland tok oppgjør med statsministerens håndtering av "Ways of seeing" i Frankfurt i kveld.

Erika Fatland kom med "Ways of seeing"-kritikk mot Erna Solberg i Frankfurt i kveld.

HOLDT TALE: Erika Fatland
Foto: Tine Poppe

Kronprinsesse Mette Marit hadde lest leste Olav H. Hauge og alt gikk knirkefritt. I sin tale under åpningsforestillingen snakket forfatter Erika Fatland om ytringsfrihet rundt i verden før hun kom inn på ytringsfrihet i Norge og stykket Ways of seeing på Black Box teater som skapte stor ståhei og historien endte som kjent med at justisminister Tor Mikkel Wara gikk av.

«Kjære statsminister…»

Dette var det Fatland sa i sin tale:

«Diktatorer er redde for det skrevne ord. Det faktum at de er så redde for bøker, er nesten beundringsverdig. Ord kan definitivt være farlige. Det er fortsatt mange land hvor en oppsetning av Henrik Ibsens En folkefiende involverer en betydelig personlig risiko, 136 år etter at stykket først ble oppført. Selv i mitt eget land, Norge, som er så langt fra diktatur som man kommer, har regjeringens leder nylig kritisert en teaterproduksjon og uttalt at innholdet kunne være problematisk for enkelte politikere. Kjære statsminister, det var dine uttalelser som var problematiske. »

Talen ble fremført på norsk, men er publisert på engelsk og kan leses i sin helhet på hjemmesidene til Frankfurter Buchmesse.

TALTE: Erna Solberg var en av talerne under åpningsseremonien.

Erna Solberg satt i den norske delegasjonen sammen med de kongelige da ordene falt under åpningen.

«Modig tale»

Reaksjonene var blandede i etterkant. Enkelte mente det var unødvendig å ta et innenriks oppgjør på bortebane, andre syntes sparket på leggen var på sin plass.

«En modig tale», meldte avtroppende Tiden-sjef Richard Aarø på Facebook.