Reagerer på kylling-korsfestelse

Kristne bokhandlere reagerer på Juritzens omslagsvalg på påskebøkene. Du ser kanskje hvorfor…

– For oss er dette ikke greit, sier Hege ved Vivo Kristiansand.

De kristne bokhandlerne i landet er ikke imponert over Juritzens valg av omslag på påskebøkene sine.

–  Dette oppleves ikke helt godt, sier daglig leder ved Vivo Lyngdal, Håvard Kyte.

Alle med grunnleggende kjennskap til Bibelens påskefortelling ser at omslagene på Påskequiz 2018 og Påskekrim 2018 spiller på Jesu korsfestelse og Jesus bærende på korset.

– Litt bob-bob

– Det er trist at et forlag har folk ansatt som ikke kjenner stoffet bedre enn de gjør hos Juritzen, sier daglig leder hos Bok & Media i Oslo, Øyvind Hjemdal.

Påskefortellingen er en stor del av den kristne tro, og høytiden er kirkens viktigste. At et slikt tema blir brukt i kommersiell sammenheng har sjeldent falt i god jord hos de troende. I Lyngdal mener de at det slett ikke er uproblematisk å stille ut dette i butikken:

– Jeg har ikke noe problem med å ha disse i butikken, men det kan hende vi vil slite litt med den forsiden. Jeg syns det er litt unødvendig. Fra mitt ståsted er korset det hele påsken dreier seg om, og det er litt suspekt å spille på det og gjøre noe morsomt ut av det. Det er litt bob-bob, sier Kyte, mens Hjemdal påpeker at det kanskje er en del av en større trend:

– Jeg tenker vel ellers at det mest av alt er et signal om at allmenndannelsen er på vei ned.

Blasfemi?

– For oss er dette blasfemi. Påska er essensen i den kristne troen, og man kan ikke sammenligne Jesus med en kylling. Dette er grunnen til at vi ikke har bestilt påskekrimmen, forteller Hege ved Vivo Kristiansand.

At det er blasfemisk mener derimot ikke alle bokhandlerne:

– Det er klart at den bibelske påsken jo er den største krimfortellingen noensinne. Jeg vil ikke kalle dette blasfemi, men det er å tøye grensa, sier Kyte, som reagerer mest på korsfestelsen:

Påskequiz ser for så vidt grei ut, avslutter han.

– Blasfemi er det vel neppe, men det sier kanskje noe om at noen mangler kontakt med historien, sier Øyvind Hjemdal i Bok & Media i Oslo. Men han legger til:

–  Men jeg klarer ikke hisse meg opp over sånt som dette, til det blir det for primitivt.

Svarer på kylling-kritikken

– Det er trist at enkelte kristne ikke har et mer moderne syn på det å tro enn fortsatt å ty til sensur og fornektelse, sier forlegger Arve Juritzen og legger til:

– Helt fra starten av har omslagene til Påskekrim vært viktige. Ideen er å leke med påske-klisjéene og gjøre de morsomme og litt ekstreme. Omslagene skal være fargesterke, ekstremt visuelle og fange øyet. Jeg tror vi har klart dette siden vi i 10 år har solgt mer enn alle de andre som har prøvd seg på lignende novellesamlinger.