Rammet av hetebølgen

Noen bokhandler har lidd under varmegradene, men totalt ser ikke sommer-boksalget katastrofalt ut.

– Vi har ikke aircondition, så det har vært ganske varmt denne sommeren, forteller Ida hos ARK Ullevål.

Når BOK365 kommer på besøk står de to ansatte i butikken samlet rundt viften bak kassen. Og hvem kan vel klandre dem? Denne sommeren har store deler av landet opplevd en hetebølge som slår alle tidligere somre. Været har ført til at de fleste har flyktet inn i skyggen eller til vannet – men har de da kjøpt med seg bøker på veien?

Nei, sier de på ARK Ullevål.

– Det har vært en dårlig sommer, med færre kunder. Det er generelt stille i juli, men omsetningen ligger langt under fjoråret. Det startet å komme færre kunder allerede i mai, akkurat da finværet startet, forteller Ida.

 

Økt omsetning i Oslos handlegate

Hos Norli i Bogstadveien er historien en helt annen.

– Juli-omsetningen vår er faktisk bedre enn i fjor, og det har vært en økning i salget, forteller butikkleder Marte Midtsund.

FLERE KUNDER: Butikkleder ved Norli Bogstadveien forteller om økt omsetning denne sommeren.

Hun hevder det er butikkens beliggenhet, midt i Oslos handlegate, som er grunnen til oppsvinget i sommerøkonomien.

– Vi er en gatebutikk, og denne gata har mye gjennomfart. Hun legger til at de ikke har vært skånet for varmen:

– Totalt sett har omsetningen vår gått opp, men på de varmeste dagene har det vært merkbart mindre besøk. Det er i tillegg veldig varmt inne i butikken, så tilbakemeldingene fra kundene har vært «Hvordan orker dere å stå her?».

 

Flere bøker til stranda

– Det er kanskje færre kunder, men de skal ha det samme; pocketbøker og ting til skolestart, forteller Ida på Ark Ullevål.

Også hos Norli Bogstadveien kjøper kundene det de alltid har kjøpt denne sesongen:

– Vi selger utrolig mye pocket, og siden vi har mange turister som kunder, så har det også gått mye pocket på engelsk de siste ukene. Det er åpenbart at folk skal ligge på stranda eller lese i skyggen, forteller Marte.

Øking og nedgang

CHILL I KJELLEREN: Hos Ark i Bogstadveien reklamerer de med deilige temperaturer.

Salgstallene fra Bokhandlerforeningen på fysisk salg i bokhandel denne sommeren bekrefter begge bokhandlernes opplevelser.

I juni i år økte boksalget i antall eksemplarer med 2,5 prosent fra i fjor, når ukene 23-26 blir sammenlignet. Tilsvarende tall for ukene 27-30, altså juli, viser en nedgang på 5,3 prosent.

For månedene samlet viser tallene en nedgang i antall på 1,4 prosent. Disse tallene viser vel å merke salg i antall eksemplarer, ikke omsetning.

Noe bedring i sommer

Sentralt i kjedene mener man å ha sett visse lyspunkter gjennom sommerukene:

– Vi oppgir ikke spesifikke salgstall, men markedet ser ut til å ha bedret seg noe i sommer. Da tenker jeg både på Norli Libris og markedet generelt. I Norli Libris ser vi også bedre utvikling for boksalget nå gjennom sommeren enn tidligere i år, sier administrerende direktør John Thomasgaard i Norli Libris.