Pop med pop-up

Anitra Figenschou har denne førjulen startet en pop-up-bokhandel på Carl Berner, hvor kundene både får julestemning og barnebøker.

Det skorter ikke på julestemning i den provisoriske bokhandelen midt i Carl Berner-krysset i Oslo. Julepynten har hengt oppe siden tidlig desember, og lukten av julegløgg blander seg med lukten av nye bøker og lyden av julemusikk.

 

Jeg ble nok veldig inspirert av Christian Kjelstrup og hans Uroens bokhandel. Det var en kul måte å fremme boken på, og jeg ønsket jo også å vise frem mine bøker.

Anitra Figenschou har siden 2013 drevet Figenschou forlag, hvor hun utgir barnelitteratur i alle varianter.

Det er jo slik at ikke alle bokhandlerne tar inn alle bøkene, det skal for så vidt være litt sånn – bokhandlerne har jo forskjellige interesser og kundegrunnlag. Men i og med at jeg kjenner bøkene og har kjent dem fra de kun var en idé, så er det vel ingen som kan selge disse bøkene bedre enn meg?

 

 

Forlaget driver hun fra flerbruksrommet hjemme, som består av soverom, kino og kontor. Hun har flere ganger gått forbi de tomme lokalene til Bellis Blomster på vei til undervisningsjobben på BI, og nå har hun tatt dem i bruk – om enn bare for en måned.

Jeg bor her på Rodeløkka, så dette er mitt nabolag. Jeg har flere ganger gått forbi dette lokalet, her var jo Bellis Blomster i alle år, og nå skal W.B Samson bygge ut etter nyttår, men de lar meg låne lokalet ut desember.

 

Mitt nabolag

Det har vært så utrolig god respons fra publikum på pop-up-bokhandelen. Kundene er kjempeglade for at det endelig har kommet en bokhandel på Carl Berner, og mange har spurt om vi skal være her for alltid. Det er hyggelig, og viser at det er et behov for noe slikt.

 

 

Pop-up bokhandelen gir også en hyggelig mulighet til å bli kjent med naboene sine.

Jeg tilbyr en søndagsekspress med barnebøker til folk i nabolaget, dersom de mangler en bursdagsgave og alle butikker er stengt. Det er mang en søndag jeg har syklet ut med innpakkede bøker i nærområdet her.

 

Glade jul, travle jul

Dette har vært et utrolig lærerikt eksperiment. Jeg har jobbet i alle mulige deler av bokbransjen, men ikke bokhandel. Jeg har fått veldig mye mer respekt for bokhandlere. Det er beinhardt arbeid. Man må være «på» hele tiden, ha overskudd og alltid et smil om munnen.

Dette er kanskje den mest takknemlige tiden på året å drive butikk, noe Figenschou kan skrive under på:

De aller fleste som kommer inn skal enten ha bøker til lesestunder i julen eller selvsagt julegaver. Det har også vært noen som har kjøpt alle julegavene sine her.

 

 

Figenschou har rigget opp en liten lekekrok i hjørnet av butikken. Og når ikke den er morsom lenger, tar hun frem Ipad-en med Solan og Ludvig-film på, mens foreldrene kan sitte i sofaen med gløgg og pepperkaker. For det er jo ikke bare stress å være bokhandler i julen:

Her inne får jeg også virkelig levd ut juledrømmen min. Jeg drikker gløgg, hører på julemusikk og nyter juletreet fra 10.00 – 18.00 hver eneste dag.

 

Inn med det nye?

Bokhandlerlivet har gitt mersmak for Figenschou, og når 2017 planlegges er en julebutikk i desember en selvsagt del av årshjulet.

Dette er noe som helt klart må gjentas. Neste år får Figenschou forlag egne lokaler på Tøyen, og i desember kommer vi til å rigge opp en skikkelig fin julebutikk.

 

 

Hun skal dessuten ta bedriften prøve ut noen nye retninger i 2017:

 Neste år kommer jeg, i tillegg til barnebøker, til å utgi flere voksenbøker.

Før den tid kommer skal pop-up-julebutikken hennes holde åpent frem til 22. desember, før hun og hennes medhjelpere tar seg en velfortjent ferie.

 

 

Foto: Anitra Figenschou