Det meste var annerledes da forlaget Pitch slapp sin aller første roman.
– Ja, det var en spesiell lansering her oppe, veldig artig, fastslår Magne Hovden, som er mannen bak Pitch Forlags aller første romanutgivelse Arctic pizza.
Etter som handlingen i Arctic pizza foregår i og rundt gruva Sydvaranger i Kirkenes, var det naturlig å ha lanseringen nettopp der. Det var stinn brakke, omvisning, pizza og øl, og ordfører Rune Rafaelsen leste høyt fra boken.
Gruve-konkurs
Sydvaranger Gruve går konkurs, og tusen mennesker mister jobben. Mennene må pendle sørover mens kvinnene blir igjen i Kirkenes. Det er vinter, mørketid og minus tretti grader ute. Kvinnene kjeder seg. Hva gjør man så?
Dette er opptakten til Magne Hovdens roman Arctic pizza.
Tidligere arbeidslag nr. 15 er igjen der nord og sliter med gjeld og andre problemer. De bestemmer seg for å startebyens første pizzabakeri med hjemlevering. Og pizza er ikke det eneste som står på menyen. Gutta tar bokstavelig talt saken i sine egne hender og byr på seg sjæl.
Lokal inspirasjon
– Hvordan fikk du ideen til boka?
– Jeg begynte å kjenne lysten til å skrive roman igjen og ville finne tilbake til den gode skriveopplevelsen jeg hadde med min første roman, Sameland. Jeg ville skrive en bok med forankring i omgivelsene mine, og lage karakterer basert på mennesketyper jeg både kjenner og har blitt fortalt om av andre. Kona mi var prosjektleder i selskapet som leverte sprengningstjenester til gruva, og alt hun fortalte fra arbeidsdagene sine har naturligvis bidratt til inspirasjon, samtidig som hun også mistet jobben da gruva gikk konkurs og vi ble rammet på lik linje med så mange andre. I tiden etter konkursen spekulerte vi i hva gjengen som hadde arbeidet for henne kunne finne på i jobbfattige Kirkenes for å skaffe seg ny inntekt. «Hanky panky» mot penger ble spøkefullt nevnt, og så var ideen til boka født, forteller Magne Hovden.
På skjermen?
– Den nordnorske versjonen av «I blanke messingen»?
– Jeg kan forstå assosiasjonene til «I blanke messingen». Det er en herlig film, men den har ikke vært en direkte inspirasjon. Utover det at jeg har forsøkt å bygge en humoristisk historie rundt en tragisk situasjon, så er ikke likhetene mange, hverken i handling eller karakterer, sier Magne Hovden, og legger til: – Men det er muligheter for at Arctic pizza også kan havne på skjermen til slutt, siden den ble tatt inn i Norsk Filminstitutts manusordning som tv-serieprosjekt sent i vår. Jeg jobber i disse dager med siste finpuss på pilotmanus og treatment for andre episode, sammen med konsulenten min der.
Nært og ekte
Boklanseringen i Kirkenes ble noe helt utenom det vanlige: med separasjonsverket i gruva som ramme, et massivt industribygg fullt av tromler og knusere. Gjennom panoramavinduene kunne man skue ned mot byen. Flere av de fremmøtte har jobbet i separasjonsverket enten i sin ungdom eller i voksen alder, deriblant ordføreren som leste fra boka.
Den nåværende gruvesjefen, Thomas Bækø, stilte opp og fortalte om gruvedriften i historisk perspektiv og om tiden fremover med tanke på ny drift, og tok med alle på en omvisning.
– Man fikk en nær og ekte opplevelse av hvor mye gruva har betydd for folk i Kirkenes. Det ble en virkelig minneverdig boklansering, rett og slett, sier Hovden.
Spent på reaksjonene
Hovden har vært veldig spent på reaksjonene på romanen:
– Å lage humor av en tragedie som har snudd opp ned på livet til folk rundt meg i virkeligheten, ble en balansegang basert på respekt for de som er rammet. Og jeg var bekymret for hvordan den ville bli mottatt, for det er mange sterke følelser i sving rundt gruvekonkursen. Men jeg har allerede fått tilbakemeldinger fra flere som har lest her oppe i Kirkenes, i forskjellige aldre og med forskjellige bakgrunner, og tilbakemeldingene har vært utelukkende positive hittil. Heldigvis.
– Blir dette først og fremst et lokalt eller regionalt fenomen?
– Med tanke på bakgrunnen for historien jeg forteller og betydningen gruva har hatt for Kirkenes i 111 år, er det jo grunn til å tro at boka vil fenge lokalt. Men jeg håper og tror at den vil kunne røre ved folk utenfor Kirkenes også, og gi veldig mange en god leseopplevelse. Boka har også vært med i prøveles-ordningen til Boklageret i juli, og det har vært kjekt å se at veldig mange rundt om i Norge, som ikke har tilknytning til Kirkenes eller gruva, også melder om en fin og underholdende leseopplevelse, sier Magne Hovden.
– Kunne dette ha utspilt seg i virkelighetens verden?
– Det er vel ikke utenkelig at noe slikt som i boka kunne ha skjedd i virkeligheten, til og med i lille Kirkenes. Men for min egen del – og min kones – ville jeg holdt meg til å selge pizza uten noe attåt, tror jeg.
Bildet: PÅ GRUVELANSERING (fra v): Ordfører Rune Rafaelsen, forfatter Magne Hovden og Pitch-redaktør Inger Rødseth.