Pelsjegerliv på pensum

FEIRER JUL I DET FRI: Johanne S. Refseth. (Foto: Privat)

LUKE 14: «Psykolog med sovepose» Johanne S. Refseth mener mange unge ville ha nytte å reflektere over Helge Ingstads bok.

Johanne S. Refseth, eller psykolog med Sovepose som hun heter på Instagram, står bak en av årets mest populære sakprosatitler. I boken, med samme navn som Instagram-kontoen, viser hun hvordan friluftsliv kan hjelpe til med vår psykiske helse. Det er kanskje ikke underlig at hun selv skal feire jul i en lavvo.

– Hvor tilbringer du jula i år?

– Den tilbringes hjemme hos moren min, sammen med brødre, nevøer, nieser, hunder, katter, lavvo med ovn og en skremmende mengde Twist.

– Det blir ikke jul uten … hva?

En tur i kirken, også må jeg gå en tur og nyte stemningen.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Jeg er jo småbarnsmor så det blir enormt lite lesing, lesing for meg består av flyktige øyeblikk der jeg får skummet en side eller to i en bok. Med andre ord er det dessverre ingen store leseropplevelser, men jeg har likt boka Tyritroll som handler om å bryte ut av hverdagen og gjøre noe helt annet. Det er en bok om en familie som tar seg fri et år og går Norge på langs med fireåringen sin. Slike ting inspirerer meg veldig.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

God tur av Bodil Dorothea Gilje, Gjenfortrylle verden av Erik Alfred Tesaker og Pelsjegerliv av Helge Ingstad.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– Datteren min ble jo født på julaften, så stort bedre julegave enn det kan man vel ikke få.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2023?

– Det er jammen et godt spørsmål, jeg er jo først og fremst en psykolog og dernest en utesovende skogtroll, så snakkisen i litteraturfeltet er kanskje det jeg har minst kompetanse på. Om jeg kan ta en politikermove og svare på noe helt annet, så håper jeg vi får gjort noe med den økende fattigdommen vi har i Norge nå, det vil bli et stort folkehelseproblem.

– Hvis du kunne satt en bok på pensum i norske skoler i 2023, hvilken ville det vært?

– Her er det jo mye nyttig, jeg er fristet til å anbefale Pelsjegerliv av Helge Ingstad. Jeg liker måten Helge Ingstad skriver om natur og sivilisasjon og det å finne tilbake til seg selv i naturen. Jeg tror mange unge kan ha nytte av å reflektere over dette, og så vil jeg de skal lese en bok som ikke handler om å optimere deres egen læring og kompetanse.

– Har du et nyttårsønske på vegne av Kultur-Norge? 

Jeg håper vi får igjen støtte til fritidssysler for familier som sliter, det vil være en tragedie om barn ikke får lik tilgang til inngangen til Kultur-Norge.

– Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?

– Sølvguttene.