Lyst til å lese oversatt sakprosa? Her er våre sommeranbefalinger.
Ønsker du å bruke sommerferien til å tilegne deg litt mer kunnskap? Hva med å lese dokumentarbøker skrevet av noen av de beste sakprosaforfatterne verden har å by på?
Her er våre anbefalinger av oversatte sakprosa-bøker i sommerferien (oversetter og forlag i parentes):
Anthony Beevor: Ardennene 1944 (Alexander Leborg, Cappelen Damm)
Ardenneroffensiven var det største slaget i kampen om Vest-Europa, og Hitlers siste, feilslåtte sjansespill som brakk ryggen på Det tredje riket. Dette er Beevor på sitt aller beste, i formatet han er kjent for, nemlig «historien om slaget».
Yuval Noah Harari: Sapiens (Lene Stokseth, Bazar)
Dette er menneskehetens historie på 440 sider. Denne internasjonale bestselgeren manøvrerer leseren gjennom ulike forskningsområder og perspektiver – fra homo sapiens’ første skritt på jorden og frem til i dag.
Sacha Batthyany: En forbrytelse i familien (Sverre Dahl, Press)
Ved slutten av andre verdenskrig inviterte grevinne Margit von Batthyany SS-offiserer og tyske aristokrater til fest. Utpå natten gikk selskapet ned til nærmeste landsby og avrettet 180 jøder. Massakren forble en hemmelighet i mange år. Grevinnens grandnevø tar tak i familiens mørkeste kapittel, og stiller spørsmål ved skyld, taushetens ødeleggende kraft og hvorvidt det hele har noe med ham å gjøre.
Juan Pablo Escobar: Min far – Pablo Escobar (Signe Prøis, Cappelen Damm)
Pablo Escobar var verdens største narkobaron og en av verdens mest kjente kriminelle. I denne biografien forteller hans sønn Juan Pablo Escobar sin historie om faren, mannen som kunne ty til den mest brutale vold, samtidig som han fremsto som en kjærlig og varm familiemann.
Jason Timbuktu Diakité: En dråpe midnatt (Nina Aspen, Irene Inman Tjørve og Janneke Flem Jansen, Kagge)
Dette er artisten Timbuktus selvbiografi, men den omhandler mye mer enn hans eget liv. Han tar oss med tilbake til slavetiden i USA og til «folkehemmets» Sverige i jakten på sin egen families historie.
Dave Goulson: Humlejakt (Halvor Kristiansen, Press)
Insekteksperten Goulson er i denne boken på leting etter verdens sjeldneste humler. Det er en sjarmerende fortelling som viser kompleksiteten til disse utrolig viktige insektene, og får deg til å innse hvor avgjørende humler og andre bier er for plantene våre, og dermed for oss.
Simon Sebag Montefiore: Dynastiet Romanov (Rune R. Moen, Cappelen Damm)
I sitt storslåtte dokumentarverk Dynastiet Romanov forteller Simon Sebag Montefiore historiene til 20 russiske tsarer og tsarinaer. Dette er en fortelling om triumfer og tragedier, og en nøkkel til å forstå dagens Russland.
Tim Marshall: Geografiens makt (Bertil Knudsen, Vega)
For å både forstå samtiden og historiske hendelser er det viktig å forstå geopolitikk. Det meste av politikk, både nå og før, er påvirket av geografi. Valgene statsledere tar begrenses av fjell, hav og elver. Marshall ser nærmere på ti kart, og utfra dem forklarer han hvordan verden har sett ut.
Reza Aslan: Seloten. Jesus fra Nasaret (Inger Sverreson Holmes, Bazar)
Ved å sammenlikne evangeliene og de historiske kildene utforsker religionshistoriker Aslan mennesket Jesus fra Nasaret, og tvinger oss til å stille spørsmål ved alt vi trodde vi visste om Jesus.
Peter Wohlleben: Dyrenes indre liv (Cecilie Horge Walle, Cappelen Damm)
Wohlleben gjorde stor suksess med Trærnes hemmelige liv. Nå er han klar med oppfølgeren, om dyrenes hemmelige liv. Han gir oss et fascinerende innblikk i naturen rundt oss, og viser hvordan dyr også har sin egen personlighet og karakter.