Om sorg og store barn

Luke 6: Hun har dobbeltdebutert innen to nye sjangere dette året, og en av bøkene er nominert til Brageprisen.

Guro Hoftun Gjestad er journalist og har gått på forfatterskolen til Aschehoug. Det var også ved dette forlaget hun debuterte med romanen Anfall i 2011. Dette året er Gjestad aktuell med to utgivelser: ungdomsromanen Ord på S og Storbarnsliv. Begge bøkene har fått flotte kritikker, og sistnevnte er nominert til Brageprisen for sakprosa.

Ord på S handler om Sun som sørger over tapet av faren. Så blir hun forelsket. I Storbarnsliv  skriver Gjestad om å være forelder til ungdommer, og alt som følger med det.

 

ord på s gjestad. storebarnsforeldre. omsl.qxp

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Vanskelig spørsmål, for det er så mange – jeg velger derfor blant de norske: Jeg leste nettopp fjorårets Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi, og som alltid setter hennes historier seg fast i hjerte og hode. Da jeg leste Tore Renbergs Vi ses i morgen, fikk jeg den utrolig deilige følelsen av at alt annet i hverdagen forsvant, det eneste som var av betydning, var det som skjedde i boken. Ogsp ble jeg akkurat ferdig med en annen bok som jeg vil nevne, Min fetter Ola og meg av Arne Schrøder Kvalvik. Den er også bragenominert i sakprosaklassen


Hva har du planer om å lese i julen?

I julen skal jeg lese Kjell Askildsens Vennskapets pris, Merethe Lindstrøms Fra Vinterarkivene, Thorvald Steens Det usynlige biblioteket og Maria Sands Hold pusten så lenge du kan. Og så skal jeg lese Den jævla naboen av mine VG-kolleger Ronny Berg og Olav Brekke Mathisen.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Da jeg skrev boken Storbarnsliv, dro jeg i flere perioder vekk sammen med venninne og kollega Therese Ridar som skrev boken Jakten på en overgriper. Det er blitt en usedvanlig sterk historie som strekker seg langt utover fortellingen om et overgrep, det handler om overlevelse og kampen for rettferdighet.

En annen bok som gjorde sterkt inntrykk, var Svart belte av Marianne Clementine Håheim. Hun skriver utrolig sterkt og nært og vondt om det å bo i en kropp man ønsker å tære vekk.

Og så må jeg nevne Havboka. For ei innlandsjente som meg er det ville og storslagne livet på havdypet så fremmed og eksotisk, samtidig som havet for alle mennesker jo er så vesentlig og nært. Jeg klarte ikke å legge fra meg boka før jeg visste om Morten Strøksnes og vennen Hugo klarte å fange den kjempestore Håkjerringa.


(Hovedfoto: Niklas Lello)