Og vinneren er…

180 elever har talt. Birger Emanuelsen er vinneren av Ungdommens kritikerpris 2015 for boken "Fra jorden roper blodet" (Tiden)

Ungdommens kritikerpris 2015 ble i dag delt ut for tiende gang. – Jeg er utrolig takknemlig for dette, sa Birger Emanuelsen da han mottok prisen tidligere i dag. 

 

– Livet gjenskapes hver morgen og de tingene dere leser, sier og gjør er med på å gjenskape verden. Det er fantastisk hyggelig at akkurat dere har likt og kjent dere igjen i denne boka. Jeg er veldig stolt, glad og ydmyk. Tusen hjertelig takk!

 

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) holdt åpningstalen og takket elever, lærere og bibliotekarer.

– Det er mange prestisjefulle priser, men med Ungdommens kritikerpris er det lett å si at den er en av de aller viktigste. Dere har lest og diskutert hundrevis av sider. Det har sikkert vært intenst, men også lærerikt og spennende.

 

Det er 180 videregåendeelever fra syv skoler som sitter i juryen – det gjør Ungdommens kritikerpris til en av de viktigste litteraturprisene i landet. I dag presenterte de sin favoritt.

 

Elevjuryens begrunnelse lyder som følger:

– Vinnerboka holder på oss lesere og skaper en stemning som er uhyggelig. Boka er godt bygd opp og fanget oss fra første side. Den lever fortsatt i oss og vi sitter igjen med mange spørsmål om karakterene og relasjonene i boka. Vinnerboka skaper et bånd mellom leserne og forfatteren.

 

Bedre miljø og gode svar

– Å være med i Ungdommens kritikerpris har ført til bedre miljø i klassen, kjennskap til norsk samtidslitteratur og respekt for norske forfattere. Man føler seg viktig fordi det er vi som bestemmer og ingen andre som har innflytelse på det vi mener, sier storjurymedlemmene Sunniva Olaussen ved Samisk videregående skole i Karasjok og Snorre Amdal ved Dalane videregående skole i Egersund.

 

– Ungdommens kritikerpris har i løpet av ti år blitt en av Norges viktigste litteraturpriser. Prisarbeidet gir elever i den videregående skolen kjennskap til ny norsk skjønnlitteratur og en mulighet til å lese, samtale og diskutere bøker som er nominerte av profesjonelle kritikere. Når vi spør ungdom om litteratur, får vi alltid gode svar, sier daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner.

 

De nominerte: 


Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemans liv (Oktober)
Jon Fosse: Kveldsvævd (Samlaget)
Amalie Kasin Lerstang: Europa (Cappelen Damm)
Terje Holtet Larsen: Kjærlighet mellom intelligente menn (Oktober)
Kjersti Wøien Håland: Dommedøgn (Flamme)
Birger Emanuelsen: Fra jorden roper blodet (Tiden)
Lars Petter Sveen: Guds barn (Aschehoug)
Nils Christian Moe-Repstad: 19 forgiftninger (Flamme)

 

Juryen:

Valler vgs., 2E studiespesialisering
Os Gymnas, 3 kl. studiespesialisering
Stange vgs., 3. kl. studiespesialisering dans/drama
Samisk vgs., Karasjok, 2. kl. studiespesialisering
Eid vgs., 3PÅA
Dalane vgs., 2ELAA
Strømmen vgs., 2. kl. elektro (automasjon)

 

 

Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Lesesenteret i Stavanger, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen.