Odda får «Hjelp»

Temaet for årets litteratursymposium i Odda er "Hjelp". Og Frode Grytten er som vanlig sentral.

Litteratursymposiet i Odda er i år fra 12. – 16. oktober.  – Vi ser fram til fem dager med tull og alvor, med landets fineste publikum, sier festivalsjef Ingvild Ystanes.

 

ystanes
Fstivalsjef Ingvlild Ystanes. Foto: Mette Bleken, Hardanger Folkeblad

Årets tema er altså «Hjelp». – Inspirert av fjorårets kleineste ord, «godhetstyranniet», ville vi utforske hjelpe-instituttet og hvordan hjelp preger livene våre, sier festivalsjefen.

Og det er et variert program festivalledelsen legger frem. Sjefodding Frode Grytten stiller selvfølgelig i år også. Han og danske Helle Helle skal snakke om menn som ingen trenger og hjelpeløse kvinner i litteraturen. Blant annet.

 

Selvhjelp

Så skal man innom selvhjelpsindustrien, både på alvor med Ingvard  Wilhelmsen og Heidi T. Ryste, og på tull. Det siste i Terapirommet, der Frode Grytten og Henning H. Bergsvåg  prøver ut dette i praksis.

– Det er stort å ha et eget Terapirom, der vi byr på hjelp i nærområdene. Det ser jeg frem til. Det er gøy å tulle litt med sjangerne, smiler Ystanes.

 

img_0389a

En større himmel

Filosofen Øyvind Kvalnes har gitt ut boken Hjelp. Han kommer også, og skal ifølge programmet tegne opp en større himmel for oss.

Eirik Ingebrigtsen og Eivind Hofstad Evjemo er blant de nye symposieforfatterane. Dei skal utforske omsorg, sammen med Cathrine Knudsen og Soudabeh Alishahi. Ida Hegazi Høyer og Beate Grimsrud skal snakke om ensomhet.

Over 70 av landets fremste forfattere og musikere kommer til Odda.

 

murboligen-bakgardsfest2Nattsvømming og Bikubegang

Så er det naturligvis klassikerne «Nattsvømming i Odda folkebad», «Bikubesalong» og «Bikubegang», det blir fotballdebatt og «Smelteverket rundt på 100 minutt».

Det er også flere nyheter på årets program. Anne Oterholm skal være vert for en serie lesekurs. Tine Eide har laget «littsympodkast» og besøkt noen av deltagerne på forhånd.

– Personlig gleder jeg meg veldig til det litterære talkshowet «Hallo Odda», der tidligere festivalsjef Marit Eikemo skal være vert sammen med fetteren sin fra Odda, sier Ystanes til BOK365. – Denne fetteren representerer den helt vanlige oddingen i dette talkshowet, som er med og for både forfattere og oddinger.

 

 

Du kan lese hele programmet på Litteratursymposiets hjemmesider her