BARNEBOKPROFIL: Jan Chr. Næss gir denne høsten ut første bok i den planlagte trilogien "Den gylne parykken".
Jan Christopher Næss er født 1964 i England, men flyttet til Norge som 7-åring. Han jobber til daglig som oversetter og forfatter. Som sistnevnte har han utgitt en rekke bøker for både barn og voksne. Denne høsten gir han ut første bok i en planlagt barnebok-trilogi. Det tapte paradis er første bok i trilogien Den gylne parykken.
Forfatter: Jan Chr. Næss
Aktuell med: Det tapte paradis (Gyldendal)
– Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
– Jeg skulle uansett skrive en bok til stesønnen min, Philip, så dermed var målgruppen gitt. Han ville gjerne ha en bok om fotball, men jeg hadde nettopp lest en tjukk bok om den transatlantiske slavehandelen, så da ble det en bok om slaver, sjørøvere og zombier på 1600-tallet i stedet. Men siden den er skrevet for fjortenåringer, er det en del pubertet og forelskelse med også.
– Tre barnebok-favoritter:
– Farlig midtsommer av Tove Jansson
– En gang og Så av Morris Gleitzman
– Den onde greven av Lemony Snicket
– Sjekk ut:
– Familien Schwindel av Julian Clary
– Hvordan jobber du?
– Jeg både skriver og oversetter hver dag, og for å skille de to aktivitetene fra hverandre, pleier jeg å skrive på kafé og oversette hjemme. Så jeg starter som regel dagen med egne tekster på Kaffebrenneriet og unner meg en god time eller så med det før jeg går hjem til den jobben jeg faktisk tjener penger på.
– Din egen favorittillustrasjon?
– Jeg synes Maurice Sandaks illustrasjoner i Where the Wild Things are, er fantastiske. De har en stemning av underlighet og fare som gjorde dypt inntrykk på meg som barn. Som maleriene til Hieronymus Bosch preparert for barn.
– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
– Det var Farlig midtsommer av Tove Jansson. Jeg leste den i engelsk oversettelse (morsmålet mitt) som femåring, og den mystiske blandingen av kos og uhygge, ømhet og kulde … den formet det vesle sinnet mitt, og siden har jeg aldri vært den jeg kanskje skulle ha blitt.
– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
– Too-Tikki.
– Og hvem ville du helst selv ha vært?
– Bestefaren til Linnea (i malerens hage).
– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
– Det er det heldigvis ingen oppskrift på, men den må være ubeskrivelig nok til å treffe noe innenfor barnets ytre oppmerksomhetslag og sette seg fast der.
– På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
– De er nokså ufordragelige, begge to … tror kanskje jeg blir hjemme og rydder i en skuff eller noe.