Booker-nominert for Handmaid´s Tale-oppfølger

Foto: Jean Maleke

Langlista til den prestisjefylte Bookerprisen er klar.

The Testaments er tittelen på Margaret Atwoods oppfølger til The Handmaid´s Tale og handlingen er lagt femten år etter at ny-klassikeren er avsluttet. En hel litterær verden venter på utgivelsen, men boka kommer ikke før i september. Likevel har juryen i Bookerprisen tatt den med på sin langliste, en langliste som er en litterær begivenhet i seg selv og forfatternes respektive forlag bruker nominasjonene for hva de er verdt.

Canadiske Margaret Atwood har vært nominert seks ganger og vant prisen i 2000 for romanen som på norsk heter Den blinde morderen. De fleste vinnerne av prisen er blitt oversatt til norsk.

Salget økte 800 prosent

Bookprisen deles ut til det den beste romanen som er utgitt på engelsk og er delt ut årlig siden 1968.

Fjorårsvinneren var Anna Burns med The Milkman. Salget eksploderte etter kåringen og er nå oppe i 546.000 eksemplarer, ifølge The Guardian. En uke etter Anna Burns mottok prisen i fjor, økte salget 880 prosent, fra 963 solgte eksemplarer uken før prisutdeling til 9.446 solgte eksemplarer uken etter. Boken er i tillegg solgt til 40 land og det er nakk om filmatisering.

Kortlista skal være klar 3. september og 14. oktober er det kåring av vinneren i London.

Her er de 13 nominerte: 

 • Margaret Atwood (Canada), The Testaments (Vintage, Chatto & Windus)
 • Kevin Barry (Ireland), Night Boat to Tangier (Canongate Books)
 • Oyinkan Braithwaite (UK/Nigeria), My Sister, The Serial Killer (Atlantic Books)
 • Lucy Ellmann (USA/UK), Ducks, Newburyport (Galley Beggar Press)
 • Bernardine Evaristo (UK), Girl, Woman, Other (Hamish Hamilton)
 • John Lanchester (UK), The Wall (Faber & Faber)
 • Deborah Levy (UK), The Man Who Saw Everything (Hamish Hamilton)
 • Valeria Luiselli (Mexico/Italy), Lost Children Archive (4th Estate)
 • Chigozie Obioma (Nigeria), An Orchestra of Minorities (Little Brown)
 • Max Porter (UK), Lanny (Faber & Faber)
 • Salman Rushdie (UK/India), Quichotte (Jonathan Cape)
 • Elif Shafak (UK/Turkey), 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World (Viking)
 • Jeanette Winterson (UK), Frankissstein (Jonathan Cape)

Juryen har bestått av juryformann Peter Florence, som er grunnleggeren av, og sjef for, Hay festivalen. Han har med seg tidligere forlegger og redaktør Liz Calder, forfatter og filmskaper Xiaolu Guo, journalist og advokat Afua Hirsch og komponist Joanna MacGregor.

 – Les alle sammen!

– Hvis du bare leser en bok dette året, ta et sprang og les alle disse tretten. Det er nobel-kandidater og debutanter på denne listen. Det er ingen favoritter, da alle er verdige vinnere. De forestiller seg vår verden med humor, dyp innsikt og menneskelighet. De tilbyr glede og håp. Virkelig: Les alle sammen!, sier juryformann Peter Florence.

Litterær direktør i Booker Prize Foundation er imponert over juryens arbeid:

– Å se juryen for 2019 komme frem til denne fantastiske listen har vært en forfriskende opplevelse. Juryen har nådd langt og bredt i sin søken etter årets beste roman. De har veid hver bok individuelt og samtidig kommet frem til en liste som viser den utrolige rekkevidden av hva som blir skrevet om i dag. Det er kjente navn som skriver på høyden av sine karrièrer, det er unge forfattere med eksepsjonell fantasi og dristighet, det er kløkt, politikk, spenning og stillhet. Og det er et mangfold som viser at engelsk litteratur er en global bestrebelse. Langlisten for 2019 er et bevis på at den engelske litteraturen er ved god helse.