DEBUTANTSPALTEN: Debutanten Kamilla Danielsen håper leserne sitter igjen med en klump i halsen og et behov for å endre noe.
Kamilla Danielsen (f. 1990) er neste debutant ut i vår debutantspalte. Hun har gått forfatterstudiet i Bø og har en bachelorgrad i litteraturvitenskap fra Bergen og Oslo.
Diskomus på venteværelset handler om en kvinne som ikke har det så veldig bra, men som ikke klarer å finne ut hvordan hun skal få det bedre. Så tyr hun til det første og beste som melder seg: Hun skal begynne å date igjen. Kanskje det å finne seg en mann kan gi henne et godt liv?
Dette trengte seg mest på
Boken ble til etter at hun hadde skrevet to romaner som ble forkastet.
– De var rett og slett for dårlige, og jeg satt igjen med spørsmålet: hva er det egentlig jeg vil skrive? Resultatet ble Diskomus på venteværelset.
– Problemet mitt er at det er så mye jeg vil skrive om, at jeg må jobbe med å porsjonere det ut i flere bøker i stedet for å stappe alt inn i den samme. Dette ble det som trengte seg mest på aller først.
Hun håper leserne sitter igjen med en klump i halsen og et behov for å endre noe.
– En skilsmisse. Neida!
Rømte landet
Da Danielsen endelig kunne kalle seg forfatter, rømte hun landet etter lanseringen av boka.
– I en hel uke kunne jeg gå rundt i Hellas og si «I am a writer», men tilbake i Norge forble jeg Debutant. Sånn er det. Livet er en løgn, minus Hellas. Hellas er ekte.
Som debutant selv, er målet også å lese alle de andre debutantene som er utgitt i år.
– Men nå er året snart over, og jeg har bare kommet meg gjennom tretten debutanter. Kanskje jeg rekker et par til før jul, det håper jeg.
Av de tretten debutantene Danielsen har lest, er det Slemme jenter av Monica Goksøyr og Origo av Anne-Maren Hammerbeck hun ønsker å trekke frem.
– Begge to skriver drivende gode, feministiske bøker som raser mot patriarkatet, det gjør meg glad og optimistisk på litteraturens vegne, sier Danielsen.
Men de årene Danielsen ikke debuterer selv:
– Altså resten av årene, leser jeg veldig mye skandinavisk samtidslitteratur.
Her trekker hun frem Olga Ravn, Olaug Nilssen og Johanna Frid som forfattere hun ser opp til.
– I tillegg har jeg lest nesten alt av Erlend Loe, jeg elsker forfatterskapet hans. Og Ida Hegazi Høyer! Unnskyld er en av mine favorittbøker, den er helt vidunderlig.
Miniturné med diskomusa
Den ferske debutens beste skrivetips: å lese! Skriverutinen er det vanskeligere med.
– Du kan ikke spørre en debutant med fulltidsjobb om skriverutine, det er allerede mørkt nok som det er i november. Fiks meg et skrivestipend, så kan jeg begynne å snakke om rutiner, enn så lenge handler det mest om å skrive i de få rommene som finnes.
Og planene for «den vanskelige andreboka» er det mange av, men de vil hun ikke avsløre.
– Først skal jeg på en miniturné med diskomusa, og så kommer jeg tilbake til det ved en senere anledning.