Nystartet forlag skal gi nordmenn mer av den gode sakprosaen fra utlandet.
Mime forlags ambisjon er å utgi oversatte bøker innen populærvitenskap og annen seriøs sakprosa, samt aktualitetsbøker med relevans for norske forhold.
Allerede i dag kommer den første utgivelsen på det nye forlaget. Amanda Ripleys De smarteste barna i verden er en bok om hvorfor barn i noen land lærer så mye, mens andre barn lærer så lite.
– Sakprosabøkene våre skal være like oppslukende som gode romaner—opplysende, aktuelle og aldri kjedelige, sier redaktør Jon Anstein Olsen i Mime.
– Vi har allerede sikret oss en rekke høyaktuelle, prisvinnende internasjonale bestselgere, legger han til.
Masseutryddelse og plyndring
Blant forlagets utgivelser denne høsten er Elizabeth Kolberts The Sixth Extinction, som kommer på norsk 21. oktober, med tittelen Den sjette utryddelsen.
Boken, som har vunnet Pulitzerprisen, forteller om hvordan vi mennesker står bak den sjette masseutryddelsen av arter på planeten, og ifølge forlaget er boken paradoksalt nok skrevet med humor, engasjement og en egen evne til å fengsle leseren.
10. november kommer så svenske Anders Rydells Plyndrerne – en sakprosathriller om verdenshistoriens største kunsttyveri. Boken, som forteller om hvordan nazistene stjal Europas kunstskatter, ble nominert til August-prisen i Sverige, og er en historie om toppnazistenes fanatiske besettelse av kunst.
– Den handler ikke bare om ideologien som lå bak plyndringen, men også om vår tids bitre juridiske og moralske kamp om denne ‘forsvunne’ kunsten, skriver forlaget.
Mer neste år
I 2016 fortsetter Mime med norske utgaver av blant annet Martin Blasers Missing Microbes, Atul Gawandes Being Mortal, Felix Martins Money og Jon Ronsons So You’ve Been Publicly Shamed.
Mime Forlag ble stiftet i fjor høst av Kristian Bjørkdahl, Thorunn Gullaksen Endreson, Jon Anstein Olsen og Karen Lykke Syse, henholdsvis en retoriker, en litteraturviter, en idéhistoriker og en kulturhistoriker—alle med bred erfaring fra språkarbeid, forskning og forskningsformidling.
Navnet på forlaget er hentet fra norrøn mytologi, der Mime var den som voktet kunnskapens brønn.