Mennesket i sentrum

Luke 20: Hun regnes som en av Norges viktigste novellister, og skriver historier med mennesker i sentrum.

Ingvild. H. Rishøi skriver noveller som begeistrer norske kritikere og lesere.

Ingvild H. Rishøi er utdannet journalist, og har blant annet arbeidet i Dagens Næringsliv, Dagbladet og P2. Hun har også vært redaktør for bladet Avsagd Hagle. Rishøi debuterte i 2007 med novellesamlingen La stå. Boken ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, og fikk svært gode kritikker. Rishøi regnes i dag som en av våre mest begavede novellister, og hun har blitt tildelt flere priser for sine bøker. Siden debuten har hun skrevet to barnebøker og to novellesamlinger, hvorav den siste, Vinternoveller (Gyldendal), kom denne våren. Her skriver Rishøi om mennesker som faller utenfor samfunnet, og barn finnes i flere av historiene. Kritikkene har vært fantastiske og boken ble nominert til Brageprisen for skjønnlitteratur og Åpen klasse, og vant i sistnevnte.

 

Luke 20 omslag

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

En storm kom fra paradiset av Johannes Anyuru. Denne boka gjorde at jeg forstår mer om hvordan det er å være flyktning enn jeg har forstått noen gang tidligere. Anyuru viser oss sin egen fars historie. Og han er en håndverkets mester: boka er spennende som en krim og poetisk som en diktsamling.

 

Hva leser du selv for tiden?

The Burning Room av min krimfavoritt Michael Connelly. Det var egentlig en julegave, men jeg skjønte hva som var inni, og tjuvåpna den.

 

Hvilke tre bøker anbefaler du?

Knut Hamsun: Benoni.

Trude Marstein: Gjøre godt.

Toni Morrison: Elskede.

 

 

(Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Gyldendal)