… men Fosse kom ikke

Jon Fosse valgte egen grotte fremfor bibliotekarenes hule da kandidatene til Nordisk råds litteraturpris ble presentert tirsdag.

Kristine Næss og Jon Fosse er årets norske kandidater til Nordisk råds litteraturpris. Næss var på plass, men Jon Fosse dukket ikke opp da Bekkestua bibliotek hadde sin tradisjonsrike presentasjon, melder Asker og Bærum Budstikke.

 

– Trist at ikke Fosse er her kveld, men ikke uventet at han ikke kom, sier Cecilie Seiness til Budstikka. Seiness har skrevet biografi om Fosse og er hans redaktør på Samlaget – og det var hun som fikk oppgaven med å presentere den fraværende dikteren.

 

– Mer og mer sky

Cecilie Seiness kunne fortelle at forfatteren beskriver seg selv som mer og mer sky og derfor ikke stilte på Bekkestua:

– Det har skjedd store forandringer i Fosses liv. Han har blitt katolikk, har sluttet å drikke og sluttet med å skrive dramatikk.

Seiness fortalte om Jon Fosses liv fra starten som manisk gitarspillende langhåret ungdom i hjembygda, til hans verdenssuksess som dramatiker og forfatter. Nå er han nominert for trilogien Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd.

 

– Vil ikke være fanget

Den andre kandidaten Kristine Næss, nominert for romanen Bare et menneske, var altså på plass:

– Jeg liker å føle at jeg ikke er fanget i en form. I mine bøker gjenspeiles det i at fortellerstemmene befinner seg i grensetilstander. For eksempel mellom barn og voksen. De har ikke en fast identitet, er i støpeskjeen, sa hun.

Hun fortalte også at hun var mer interessert i psykologiske tilstander enn i handlingsforløp:

– Men det betyr ikke at det ikke er handling i bøkene mine.

 

For 22. gang

Det var 22. gang presentasjonen av kandidatene ble holdt på Bekkestua bibliotek.

– Det er et arrangement vi er veldig stolte av, sier biblioteksjef Trine O. Schøning til Budstikka.