Margit Sandemo er død

En av våre mest leste og folkekjære forfattere, Margit Sandemo, døde natt til i dag.

«Det er med stor sorg at familien kan meddele at Margit Sandemo sovnet stille inn i sitt hjem i Skåne, natt til i dag. Hun ble 94 år ung», skriver familien i en pressemelding.

«Vi kommer til å savne Margit veldig, hun var et vakkert menneske og en stor inspirasjonskilde for oss alle. Hennes kreativitet, muntre humør og store livslyst skinte gjennom bøkene hennes noe som også leserne merket. Hun trollbandt oss alle. Vi på Bladkompaniet er evig takknemlige for at hun delte sine fantastiske bøker med oss og tusenvis av lesere over hele verden. Hun har gått ut av tiden, men Margits bøker vil alltid være i våre hjerter», heter det i en pressemelding fra Sandemos forlag Bladkompaniet.

Bokseriene hennes er utgitt i mange land, i et totalopplag på svimlende 37 millioner eksemplarer fordelt på nærmere 200 titler.

Hektet på Isfolket

Hun begynte å skrive fortellinger for ukeblader på begynnelsen av 1960-tallet, men det store gjennombruddet kom på begynnelsen av 1980-tallet med Sagaen om Isfolket (Bladkompaniet/Schibsted) . Den enorme suksessen til romanserie-sjangeren hadde sitt store gjennombrudd med nettopp Sandemo. Sagaen om Isfolket er en slektssaga som går fra slutten av 1500-tallet og frem til 1961. Her kan vi virkelig snakke om selveste arvesynden, der isfolket gjennom 47 bøker sliter med slektsforbannelsen fra Tengel den Onde. Norske boklesere ble totalt hektet på Sandemos fortelling og i perioden 1982–1989 ble bøkene trykket i et opplag på over 6 mill eksemplarer. Sagaen om Isfolket ble oversatt til åtte språk – hvorav norsk faktisk er ett, i og med at Sandemo skriver sine manus på svensk. Etter dette er det blitt flere serier fra Margit Sandemo, men suksessen med Isfolket var selvsagt umulig å toppe. Hennes historiske posisjon blant serieforfatterne kan ingen ta fra henne, og i 2009 utkom  Margit Sandemos selvbiografi, Livsglede, på Aschehoug.

Viktig for boklesingen

Den legendariske bokhandleren Harald Haugen, som selv døde sommeren for to år siden, kunne aldri få fullrost Margit Sandemo:

– Vi solgte vel noe slikt som en halv million av bøkene hennes, så hun var svært viktig for oppbyggingen av Haugen Bok. Margit har vært viktig for boklesing i Norge generelt. Etter at folk var ferdige med å lese 47 bind av Sagaen om Isfolket, beveget de seg også over på annen litteratur. Margit Sandemos lesere ble også gode lesere av andre forfattere, sa Haugen, som beskrev Margit Sandemo som et flott, hjertevarmt og tvers igjennom snilt menneske.

I forbindelse med sin 90-årsdag ble Margit i 2014 hedret med Kongens Fortjenstmedalje i gull for sin innsats som forfatter og sitt bidrag til leseglede.

Etter Margits eget ønske blir det ikke noen bisettelse, men en askespredning-seremoni ved hytta i Grunke i Valdres, hvor også hennes mann Asbjørns aske ble spredd for 19 år siden.

 

(Foto: V&B / Bladkompaniet)