Lyrikklista – januar 2024

Ida Hove Solberg (foto: Signe_Luksengard)

LYRISK: Ingen endringer i toppen av årets første lyrikkliste. Interessen for Hans Børli synes umettelig. Av årets nye samlinger er det Ida Hove Solberg som ligger øverst.

Vet du hvor Leksvik ligger? Ida Hove Solberg (f. 1987) er leksværing, men bor nå i Oslo. Leksvik ligger i den østlige delen av Fosen i Nord-Trøndelag. Var det grønt er debutboka hens, men hen har i samarbeid med Sindre Andersen gjendikta Athena Farrokhzad og Svetlana Cârsteans Trado (H//O//F 2021) og Terrance Hayes’ Amerikanske sonettar til min fortidige og framtidige snikmordar (Samlaget 2022) i samarbeid med Sofia Knudsen Estifanos.

Hvem skal gråte for den siste haren? Dette er ett av spørsmålene i Var det grønt, en samling som dreies rundt oppløsning, sørgesang og protest som springer ut av et klart øyeblikk i en ellers mørklagt verden. Forlaget skriver:

«I den stunda da tilværet tar slutt, grip dikta etter det som var, glimt frå ein morgon ved frukostbordet, lydane frå ein radio, ein platespelar eller ein trikk, ei gryande kjensle av at noko er i endring: minne som er i ferd med å forvitre saman med elgen og haren, med eksistensen og ordet.»

Gledelig er det at Erlend O. Nødtvedt holder stand på lista. I uka som gikk ble Olav Nygards seng nominert som en av fire boktitler til Kritikerprisen for beste norske voksenbok i 2023.

 

Boklista for lyrikk: Januar – 2024

(alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.